PROPUNERILE DE MODIFICARE A LEGII ENERGIEI VIN IN SPRIJINUL TUTUROR PRODUCATORILOR CLASICI DE ENERGIE

Data: 30-09-2016

Propunerile de modificare a Legii nr.123/2012 vin in sprijinul tuturor producatorilor clasici de energie (hidro, nuclear, termo).

CE Oltenia a sustinut propunerile de modificare din urmatoarele considerente:

• Siguranţa SEN –
Vechea lege nu definea notiunea de siguranta a sistemului electroenergetic, iar propunerea de modificare se refera la obligativitatea operatorului de transport de a preciza care sunt producatorii de energie din Romania ce contribuie la mentinerea sigurantei sistemului, astfel incat sa poata fi suplinita iesirea din functie a oricarei capacitati energetice, fara a fi deconectati consumatori de la retea;

• Precizarea rezervelor de combustibil –
In vechea lege exista o prevedere conform careia producatorii trebuiau sa detina rezerve neprecizate de combustibil, iar actualele modificari propun ca rezervele de combustibil sa asigure indeplinirea tuturor obligatiilor contractuale.

• Recunoasterea serviciilor de sistem –
Pentru a mentine capacitati in rezerva, disponibile sa acopere consumul tarii in orice situatie, producatorii trebuie sa primeasca banii necesari acoperirii cheltuielilor fixe impuse de aceasta cerinta.
Solicitarea de a fi recunoscute si platite serviciile de sistem va contribui la cresterea veniturilor realizate de toti producatorii de energie din surse clasice.

• Cooperarea energetica internationala –
In vechea lege, dupa cuplarea pietelor, pentru PZU nu se preciza valoarea ATC (rezerva pentru transferul de capacitate). In prezent valoarea ATC din Romania catre Ungaria este de 30%. Sustinem ca valoarea ATC din Romania catre Ungaria, pentru PZU, trebuie sa fie egala cu cea din Ungaria catre Romania.

• Componenta TG –
În vechile reglementari, existau diferente foarte mari intre tarifele aferente serviciului pentru introducerea de energie electrica in retea – TG, practicate de Transelectrica pentru cele opt zone de licenta, respectiv CE Oltenia platea unul dintre cele mai mari tarife de transport.
In noua lege diferentele sunt mult mai mici.

Mentionam ca tranzacţiile la OPCOM includ obligatoriu componenta TG.

• Desecretizarea contractelor –
Actualele precizari prevad ca toate contractele sa fie desecretizate in comparatie cu prevederile vechii legi in care doar contractele de pe OPCOM erau publice, nu si cele de import-export.

CE Oltenia a semnalat permanent regimul discriminatoriu privind concurenta in piata de energie din Romania, sustinand necesitatea elaborarii unor mecanisme de piata echitabile pentru toti participantii.