ANRE, despre cum s-a ajuns la dubla taxare a certificatelor verzi de catre ENEL: A fost o interpretare eronata a unor prevederi legislative

Data: 10-06-2014

Sursa: HOTNEWS

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) considera ca s-a ajuns la „așa-zisa dublă taxare a certificatelor verzi la consumatorii finali de energie electrică de către SC ENEL SA” in urma interpretarii eronate din partea companiei a unor prevederi privind aplicarea prețurilor și tarifelor. In urma unui control, ANRE ar fi constatat aceasta eroare si a decis regularizarea prin

„reducerea tarifelor cu 1,3% , făcând, astfel, posibilă recuperarea sumelor facturate suplimentar”. Aceasta explicatie contrazice afirmatiile presedintelui ANRE care spunea ca, initial, se calculase o reducere necesara de 6%, dupa care s-a decis 4,7%.
Contactat saptamana trecuta de HotNews.ro pentru a explica ce este cu reducerea facturilor, presedintele ANRE Niculae Havrilet a spus ca toate cele 8 companii de distributie din Romania erau obligate sa scada tarifele dupa ce a fost constatata o dubla taxare pe certificatele verzi.

O comisie din cadrul ANRE a decis, intr-o prima faza, ca toti cei 8 distribuitori sa returneze sumele reducand tarifele la consumatorul final cu 6%. Apoi o expertiza tehnica a determinat acea comisie sa mai reduca din estimari, ajungandu-se la 4,7%. Si nu doar atat. In urma unor plangeri ale companiilor precum ca ar intra in insolventa daca se face reducerea brusc, Comitetul de Reglementare a hotarat ca reducerea facturilor sa se faca esalonat, intr-o prima etapa fiind o scadere de 1,3%.

„Intr-un an, un an si jumatate, depinde de fiecare companie cat avea de returnat”, a spus Havrilet. Acesta sustine ca are incredere in membrii comisiei care au estimat ca este necesara reducerea tarifelor cu 4,7%. Presedintele ANRE considera ca nu este nimic ilegal in aceasta decizie, insa este posibil ca vicepresedintele sa se fi laudat ca a rezolvat el in asa fel incat sa se ajunga la esalonare si la reducerea de doar 1,3%. Havrilet a spus ca 1,3% era o reducere doar intr-o prima etapa, urmand apoi sa se ajunga treptat la 4,7%.

Cei 8 distribuitori de energie sunt: ENEL Distributie Banat, ENEL Distributie Dobrogea, ENEL Distributie Muntentia, CEZ Distributie, E.ON Moldova Distributie, Electrica Distributie Muntentia Nord, Electrica Distributie Transilvania Sud si Electrica Distributie Transilvania Nord.