CATA ENERGIE ELECTRICA IESE PE PZU DIN ROMANIA CATRE UNGARIA SI CATA INTRA IN ROMANIA DINSPRE UNGARIA

Data: 24-09-2015

In cadrul expunerilor facute de OPCOM la sedintele Consiliului Consultativ al Pietei Angro de Energie exista doua reprezentari grafice ale evolutiei capacitatilor de interconexiune disponibile alocate – ATC si fluxurilor de energie pe sensurile RO catre HU si HU catre RO, pentru prima jumatate a lunii septembrie a anului curent.

Astfel, OPCOM a aratat ca:
-pe sensul RO catre HU, ATC mediu orar = 2,7 MW
VANZARI (medie orara) = 2 MW
-pe sensul HU catre RO, ATC mediu orar = 1.256,7 MW
VANZARI(medie orara) = 173,7 MW

Pentru a avea o privire de ansamblu asupra cifrelor de mai sus, vom prezenta evolutia ATC si a fluxurilor de energie pe cele doua sensuri intr-un singur grafic, cu aceeasi scala, spre deosebire de expunerea facuta de OPCOM (grafice diferite, cu scale diferite).

schita 1

Acelasi lucru se observa si in ultimul Raport de monitorizare piata de energie electrica de pe site-ul ANRE pentru luna aprilie, de exemplu; lunile anterioare sunt similare. In imaginea de mai jos, intrarile de energie (fluxul HU catre RO) este figurat cu culoarea verde, iar iesirile de energie (fluxul RO catre HU) este figurat cu culoarea mov si este aproape inexistent.

schita 2

Aceste grafice confirma repetatele atentionari ale reprezentantilor CE Oltenia asupra intrarilor de energie din Ungaria in Romania, desi preturile din Romania sunt mult mai mici decat cele din Ungaria.