CE OLTENIA ASIGURA PANA LA 35% DIN PRODUCTIA DE ENERGIE DIN SISTEM

Data: 21-01-2016

   Incepand cu 1 ianuarie 2016, electrocentralele aferente Complexului Energetic Oltenia functioneaza cu 10 – 12 grupuri energetice, cu o putere medie orara intre 2000 si 2900 MW, cu valori instantanee de peste 3000 MW, acoperind o cota de pana la 35% din productia de energie din SEN si asigurand servicii de sistem orare de cca 220 MW.
Pe fondul cererii crescute de energie din aceasta perioada, carbunele demonstreaza inca o data ca este cea mai sigura sursa de producere a energiei electrice, indiferent de conditiile atmosferice, capabil sa mentina echilibrul si siguranta unui sistem energetic.
In actualele conditii, la solicitarea Dispeceratului Energetic National, prin Hotararea de Guvern nr.1.019/2015 si in baza Legii nr.51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei, completata cu Legea nr.2/2016, a fost pus in functiune si grupul energetic nr.7 de la Turceni, pentru trecerea perioadei de varf de iarna, respectiv pentru asigurarea functionarii in conditii de siguranta si stabilitate a sistemului, in situatii critice sau la indisponibilizarea altor unitati de productie a energiei electrice.

La acest grup au fost efectuate lucrari de modernizare si reabilitare, inclusiv pentru instalatiile de desprafuire a gazelor de ardere, fiind racordat si la instalatia de desulfurare a gazelor de ardere construita initial pentru grupul energetic nr.6.
Conform Deciziei etapei de incadrare nr.142/27.06.2014 emisa de APM Gorj pentru proiectul „Modernizare instalatii de desprafuire gaze de ardere – ESP la grupul energetic nr. 7 in vederea reducerii emisiilor de praf la cos sub 50 mg/Nmc . Racordare canale de gaze de ardere de la grupul energetic nr. 7 la instalatia de desulfurare – FGD de la grupul energetic nr. 6„, la pct. II, lit.u, este precizat faptul ca „la punerea in functiune a instalatiilor modernizate se va solicita revizuirea Autorizatiei integrate de mediu nr.1 din 10.03.2014
S.E.Turceni a solicitat la finalizarea lucrarilor, respectiv inainte de punerea in functiune a blocului, la APM Gorj, revizuirea AIM nr.1/10.03.2014 prin adresa nr. 22537/17.12.2015. Acesta este un proces de durata, deoarece revizuirea unei autorizatii are aceeasi procedura ca si obtinerea unei autorizatii integrate de mediu.
De asemenea, mentionam ca pentru revizuirea autorizatiei este necesara monitorizarea parametrilor de functionare, ceea ce nu se poate realiza decat cu grupul in functiune, efectuandu-se, etapizat, probe tehnologice cu agregatele de baza, cu electrofiltrele si cu instalatia de desulfurare.