CE OLTENIA NU ESTE O INSTITUTIE FINANTATA DE LA BUGETUL STATULUI

Data: 13-11-2015

In cotidianul GORJ DOMINO, din data de 13.11.2015, au fost prezentate urmatoarele informatii:

In august 2012, …, compania energetica a acordat firmei Alstom Infrastructure Romania SRL, printr-un act aditional, un avans de 14,7 milioane de euro pentru proiectare si lucrari de constructii-montaj, precum si pentru servicii, respectiv echipamente. Avansul trebuia justificat in totalitate, pana la finele anului 2013, insa cum acest lucru nu s-a intamplat, inspectorii de conturi au considerat ca acordarea acestuia reprezinta o creditare ilegala…”

Pentru corecta informare a opiniei publice precizam urmatoarele:

Cele consemnate in raportul Curţii de Conturi cu privire la aspectul mai sus prezentat nu sunt insusite de CE Oltenia, fiind contestate in instanta de catre companie.

CE Oltenia a solicitat Directiei Gnerale a Finantelor Publice Gorj punct de vedere asupra legalitatii platii efectuate in avans. Conform adresei inregistrate cu numarul 1652/07.03.2012, DGFP Gorj a comunicat ca „prevederile HG nr.264/2003 privind stabilirea actiunilor si categoriilor de cheltuieli, criteriilor, procedurilor si limitelor pentru efectuarea de plati in avans din fondurile publice sunt aplicabile institutiilor finantate de la bugetul de stat”.

In acest sens, subliniem ca fondurile utilizate de CE Oltenia, fiind un producator, sunt provenite in exclusivitate din activitatea desfasurata si nu din bani publici. CE Oltenia este o societate de stat cu capital privat, cu buget propriu si nu intra sub incidenta legii privind institutiile bugetare.