CE OLTENIA A PARTICIPAT LA CONFERINTA CU TEMA „SECURITATEA ENERGETICA A EUROPEI DE EST”

Data: 21-11-2016

CE Oltenia a participat, alaturi de reprezentanti ai Ministerului Energiei si Ambasadei Romaniei la Washington, la o conferinta cu tema Securitatea Energetica a Europei de Est, care a avut loc in SUA, in perioada 17-18 noiembrie 2016. Din randul participantilor putem mentiona si reprezentanti ai Parlamentului European, cat si delegati ai unor mari producatori de energie pe baza de carbune din Serbia, Croatia, China, etc.

In cadrul conferintei a fost prezentata cea mai noua tehnologie de ardere cu emisii reduse de CO2 in atmosfera, prin gazeificarea carbunelui, implementata la o centrala din statul Mississippi. Tehnologia folosita are ca produsi secundari acidul sulfuric si amoniacul care pot fi, de asemenea, comercializati, generand venituri suplimentare.
In cadrul dezbaterilor purtate, a fost subliniat faptul ca, desi resursele de carbune pot sustine securitatea energetica a multor tari, reglementarile stricte privind emisiile si obiectivele de mediu pot bloca activitatea producatorilor traditionali de energie.
Totodata, CE Oltenia este implicat, impreuna cu alte companii din Germania si Polonia, intr-un proiect de cercetare cofinantat de Comisia Europeana, in cadrul Fondului de cercetare pentru carbune si otel, care va demonstra, cu ajutorul unor evaluari geologice, tehnice, ecologice si de risc, daca gazeificarea este fezabila pentru carbunele din bazinul minier Oltenia. Aspecte ale derularii acestui proiect pot fi consultate pe site-ul www.coal2gas.eu .