CE OLTENIA SI-A INDEPLINIT OBLIGATIILE DE CONFORMARE PENTRU CERTIFICATELE VERZI AFERENTE ANULUI 2017

Data: 23-02-2018

Pentru anul 2017, CE Oltenia a achizitionat peste 227 mii certificate verzi, a caror valoare depaseste suma de 30 milioane lei.
Certificatele verzi au fost achizitionate la cel mai mic pret de pe Bursa OPCOM, de la producatorii din surse regenerabile, numarul certificatelor fiind stabilit de catre ANRE, raportat la energia vanduta consumatorilor finali si la energia consumata pentru extractia carbunelui in vederea producerii energiei electrice, conform prevederilor Legii nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.
Astfel, Complexul Energetic Oltenia suporta parte din costurile necesare intrarii in piata concurentiala, cu preturi minime, a energiei verzi. Inclusiv pentru consumatorul final, costul certificatelor verzi reprezinta peste 30% din valoarea energiei electrice consumate.

Achizitia certificatelor verzi a reprezentat pentru CE Oltenia, de la infiintare pana in prezent, un efort financiar de peste 160 milioane lei.

In baza prevederilor legislative, pentru anul 2018, pretul unui certificat verde a crescut cu 2,27 lei fata de 2017.

Desi in legea mentionata se precizeaza ca producatorii sunt scutiti de la plata certificatelor verzi corespunzatoare energiei utilizate in consumul propriu tehnologic, nu se considera ca energia utilizata de CE Oltenia pentru exploatarea carbunelui reprezinta consum propriu tehnologic.
Marii consumatori de energie din Romania, cu exceptia CE Oltenia, au fost scutiti de la achizitia unei cantitati considerabile de certificate verzi, CE Oltenia fiind al treilea mare consumator de energie din Romania, dupa Alro Slatina si ArcelorMittal Galati.