CE OLTENIA SI-A INDEPLINIT OBLIGATIILE DE CONFORMARE PENTRU CERTIFICATELE VERZI

Data: 31-03-2016

     Pentru anul 2015, CE Oltenia a achizitionat un numar de 179.423 certificate verzi, in valoare de 23,6 milioane lei. Numarul de certificate este stabilit de ANRE, raportat la energia vanduta la consumatorii finali si la energia consumata pentru extractia carbunelui in vederea producerii energiei electrice.

     Incepand cu 01.01.2016, conformarea pentru certificatele verzi trebuie realizata trimestrial, ca urmare a Ordinului nr.101/2015 care completeaza Legea nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.

     Pentru trimestrul I – 2016, CE Oltenia a achizitionat intreaga cantitate aferenta, respectiv 56.000 certificate verzi, in valoare de 7,4 milioane lei.

     Desi in legea mentionata se precizeaza ca producatorii sunt scutiti de la plata certificatelor verzi corespunzatoare energiei utilizate in consumul propriu tehnologic, ANRE nu considera ca energia utilizata de CE Oltenia pentru exploatarea carbunelui reprezinta consum propriu tehnologic.

     Marii consumatori de energie din Romania, cu exceptia CE Oltenia, au fost scutiti de la achizitia unei cantitati considerabile de certificate verzi.

CE Oltenia este al treilea mare consumator de energie din Romania, dupa Alro Slatina si ArcelorMittal Galati.