Cehii “dau drumul” la lignit

Data: 20-10-2015

Sursa: FOCUS ENERGETIC

Guvernul ceh a aprobat un plan vizând majorarea extracţiei de lignit la mina deschisă de la Bilina, deţinută de grupul de utilităţi CEZ, punând, astfel, capăt unei interdicţii vechi de 24 de ani, în pofida protestelor organizaţiilor de protecţie a mediului şi rezidenţilor, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.
Executivul de la Praga va permite ca operaţiunile miniere să se extindă şi dincolo de limitele stabilite în anul 1991, pentru a da grupului CEZ acces la rezerve suplimentare de până la 120 de milioane de tone de lignit şi pentru a extinde mineritul până în anul 2055, a informat ministrul ceh al Industriei şi Comerţului, Jan Mladek. Acesta a subliniat că lignitul este necesar pentru a asigura aprovizionarea cu energie a ţării.
“Nu este un pas uşor, dar este o decizie responsabilă când vine vorba de securitatea energetică a ţării în deceniile următoare”, a spus Jan Mladek. Potrivit acestuia, lignitul va fi destinat pentru companiile de termoficare.
Grupul CEZ deţine 13 termocentrale pe bază de cărbune, majoritatea în nordul Cehiei, în apropiere de minele de cărbune. Aceste termocentrale asigură aproximativ 44% din producţia internă de electricitate a CEZ.
Mai poluant decât cărbunele dur, lignitul se găseşte mai aproape de suprafaţa pământului, ceea ce face din minele deschise cea mai viabilă modalitate de extracţie. Utilizarea lignitului în Europa a scăzut cu 40% între 1990 şi 2010, pe măsură ce guvernele din fostul bloc socialist şi-au închis vechile instalaţii industriale.
Grupul CEZ este prezent şi pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA. De asemenea, CEZ deţine în România cea mai mare fermă eoliană onshore, în Dobrogea, cu o putere instalată de 600 MW.