Cine vinde in Bulgaria cea mai ieftina energie din Romania si la ce pret, sau de ce consuma romanii energie scumpa?

Data: 7-10-2015

Sursa : ENERGY CENTER

In ultima zi lucratoare a saptamanii trecute, pretul energiei electrice in piata pentru ziua urmatoare (PZU) a ajuns la 209 lei/MWh (intervalul orar 10,00), la un volum al tranzactiilor de 2.207,9 MWh. La ora respectiva exportul de energie era de 1300 MW, din care numai pe relatia Bulgaria acesta era de 500 MW. Nu intamplator, in aceeasi perioada productia de energie electrica competitiva, vant, solar, hidro, nuclear si biomasa a atins un nivel extrem de ridicat, respectiv 4700 MW. Coincidenta sau nu, mare parte din aceasta energie nu a fost destinata consumatorului roman, ci celor de peste granita. Paradoxal, in Bulgaria, raportat la acceasi perioada de timp, pretul energie electrice era la un nivel de 32-34 euro/MWh, ceea ce nu ar justifica un import din Romania. Si totusi el s-a produs

In analizele noastre precedente am incercat sa deslusim cateva din tainele exportului si importului de energie electrica, cu precadere pe relatia cu Bulgaria, unde apar o serie de necunoscute. Reactiile „cititorilor” la aceste analize au fost dintre cele mai diverse, de la acuzatii ca nu suntem suficient de bine documentati, pana la aprecieri legate de dezvaluirile noastre. Din pacate nici o reactie din partea autoritatilor, una oficiala. Altfel putem banui anumite interventii. Dar pentru ca nu dorim sa ne situam in zona speculatiilor am considerat ca este de datoria noastra sa aprofundam si mai bine subiectul, referindu-ne de data asta la lucruri mult mai concrete, bazate pe datele oficiale afisate de catre operatorul pietei de energie electrica (OPCOM), Transelectrica si Dispecerul Energetic National (DEN).

Ne vom referi la ziua de vineri (2 oct.a.c) analizand tranzactiile de pe piata pentru ziua urmatoare (PZU) ca referinta pe intervalele orare 10,00 si 12,00, unde lucrurile sunt foarte asemanatoare. Asadar, pretul de tranzactionare in PZU era de 209 lei/MWh, in timp ce volumul tranzactionat era de 2207 MW. Cum am amintit si mai sus, volumul de export a fost de 1300 MW, din care 500 MW erau pe relatia Bulgaria. Prezentam mai jos datele oficiale

1

2

Sa vedem care era nivelul productiei in acest interval de referinta, in sistemul energetic national (SEN). Productia de energie competitiva la export se situa la nivelul a 4700 MW (eolian, fotovoltaic, nuclear, hidro si biomasa), ceea ce reprezenta 56% din totalul productiei la nivel national. Alti 3600 de MW erau produsi pe baza de carbune si hidrocarburi, ceea ce reprezenta un procent de 44%. Ca sa intelegem adevarata afacere a exportului trebuie sa ne raportam la consumul intern, in cosul caruia energia ieftina ocupa un procent de 67% in timp ce energia scumpa (carbune, hidrocarburi) ajungea la 52%.Prima intrebare pe care ne-o punem in aceste conditii este cea legata de pretul de export. La ce pret se vinde energia ieftina din Romania in Bulgaria, conditiile fiind urmatoarele:

– alocarea de capacitate anuala pe Bulgaria este de 100 MW si alocarea lunara de capacitate este de 50 MW;

– pentru intervalul orar la care facem referinta, capacitatea alocata catre traderii privati era de 23 MW, la o cotatie a ATC de 23,19 euro/MW, capacitate castigata de doi traderi;

– Bulgaria a introdus o taxa de 5% pe energia importata, ceea ce, teoretic, descurajeaza importurile.

Un calcul elementar arata ca adunand 150 MW cu 23 MW ajungem la 173 MW, in timp ce exportul a fost de 540 MW. Cine a exportat diferenta de energie si mai ales cum? Sau, la ce pret?

Pe de alta parte, din acest cos de energie, cu pretul de 209 lei/MWh, la care adaugam si tariful ATC se evidentiaza clar ca exportul este facut cu energie ieftina, in timp ce energia scumpa ramane in Romania fiind suportata exclusiv de catre consumatorii interni.Din datele oficiale ale ENSO-E Bulgaria, pretul energiei la producatorii din aceasta tara oscila vineri intre 32-34 euro/MWh, un pret foarte jos. La ce pret se cumpara atunci energia din Romania? Si, inca odata, cine o exporta? Poate ne spune Transelectrica.

Sub imperiul acestor necunoscute putem face o serie de speculatii si nu este vina noastra daca gresim. Putem sa ne intrebam, de pilda, daca aceasta energie electrica vanduta in Bulgaria nu provine din piata de echilibrare? Este adevarat, Legea 123 nu permite operatorului de sistem (Transelectrica) sa desfasoare operatiuni comerciale cu energie electrica. Dar, in Romania, de foarte multe ori s-a dovedit ca legea e valabila doar pentru unii si nu pentru toata lumea. Poate, la aceste nedumeriri, ne va raspunde Transelectrica sau DEN (Dispecerul Energetic National), care stiu foarte bine ce se petrece. O lamurire din partea acestora ar alunga multe suspiciuni legate de o asa zisa manipulare a pietei.Mai putem emite si o alta ipoteza: daca exporturile despre care vorbim nu sunt reale si sunt fictive, cu intentia de a mari pretul energiei in piata pentru ziua urmatoare?