Directoratul CEO a prezentat astazi, Planul de restructurare primului ministru Ludovic Orban

Data: 23-08-2020

Directoratul CE Oltenia a prezentat astazi, 23 august 2020, delegatiei conduse de primul ministru Ludovic Orban, Planul de restructurare si decarbonare a companiei, in cadrul intalnirii care a avut loc la sediul Prefecturii Gorj.

In urma programului investitional de cca 9 miliarde de lei, CE Oltenia va beneficia de un mix energetic – cărbune, gaze naturale, energie regenerabila – care îi va asigura viabilitatea, putand sustine în continuare economia locală si nationala. Proiectele noi care vor fi puse in functiune pana in 2026 vor avea o capacitatea totala instalata de cca 2000 MW si vor avea un buget de cca 7 miliarde lei, partial finantat din Fondul de Modernizare.

Diversificarea resurselor energetice pentru a putea asigura viitorul companiei si al angajatilor săi nu înseamnă închiderea imediată a exploatărilor de lignit, ci diminuarea treptată a acestor activitati, care vor continua si după anul 2030. Investitiile in activitatea de minerit si in centralele pe baza de carbune se vor ridica la cca 2 miliarde de lei.

Guvernul României consideră că Planul de restructurare a CE Oltenia este singura optiune viabilă pe termen lung pentru salvarea companiei a cărei activitate este crucială pentru sistemul energetic national. Documentul va fi transmis spre analiză si aprobare Comisiei Europene pana la sfarsitul lunii august.

Pe langa discutiile purtate pe tema Planului de restructurare, au mai fost abordate si alte cateva subiecte precum disponibiliatea la Bugetul de stat a fondurilor necesare exproprierilor si modificarea legislativa care sa permita instrainarea cu titlu gratuit a activelor sociale aflate in patrimoniul companiei catre autoritatile publice locale.