COMUNICAT

Data: 4-12-2015

Cresterea cotei obligatorii de energie regenerabila la 12,15%, in anul 2016, este o masura neeconomica, cu un puternic impact asupra consumatorului captiv, in special pentru populatie, dar si pentru producatorii clasici.

• Sintagma “energie regenerabila” nu este corecta, fiind de fapt vorba despre “energie regenerabila subventionata”.
Exista si energie regenerabila nesubventionata – energia hidro – care impreuna cu energia pe baza de biomasa, energia fotovoltaica si cea eoliana au avut, in ultimii 3 ani, un aport de peste 40% din totalul energiei produse, adica mult peste tinta de 24% asumata de Romania pentru anul 2020.

• Aceasta masura este in totalitate in favoarea noilor “baieti destepti” care exporta, in cea mai mare parte, energia regenerabila la preturi derizorii, in Ungaria, ceea ce se poate observa cu usurinta prin consultarea curbelor de productie de pe site-ul Transelectrica.
Astfel, energia regenerabila subventionata cu aproape 10 euro/MWh de catre consumatorul captiv, prin cresterea cotei de certificate verzi, este, in cea mai mare parte, in folosul acestor exportatori.
Legislatia romaneasca nu permite producatorilor clasici sa exporte.

• Incurajand continuu si fara o analiza subventiile la energia regenerabila, piata producatorilor clasici se restrange dramatic, aparand costuri suplimentare din cauza dezechilibrelor foarte mari pe care sistemul energetic le suporta.
CE Oltenia a avut variatii de sarcina de pana la 1000 MW in zilele cu rafale de vant.
Aceste costuri raman aproape in totalitate in sarcina producatorilor termo si hidro, provocandu-le acestora pierderi importante.

Producatorii clasici sunt insa cei care mentin, practic, siguranta functionarii S.E.N., desi Romania plateste deja cea mai mare subventie din lume energiilor regenerabile.

COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA
Presedinte Directorat,
Laurentiu Ciurel