CONFERINŢA „ENERGIA ÎN PRIZĂ” – EDIŢIA A III-A

Data: 10-09-2015

Sursa: BURSA

* ACTUALIZARE 14:37 Remus Vulpescu, Vulcan: „Să ceri bani de la stat este o abordare falimentară pentru o companie privată”

     Abordarea pe care o au unele companii private, respectiv să solicite ajutorul statului, este una „falimentară”, consideră Remus Vulpescu, directorul general al societății Vulcan SA.

     Domnia sa a declarat: „Eu nu cred că este o soluție ca mediul privat să pună presiune pe stat. Consider că aceste abordări, de genul «statule, dă-mi bani», sunt victimale, falimentare”.

     Remus Vulpescu a dat exemplu situația Vulcan SA, care s-a stabilizat, compania urmând să lanseze, în această toamnă, o gamă de cazane pentru generarea de energie pe bază de biomasă. Cifra de afaceri a societății vine, în proporție de 85%, din contractele încheiate cu țările din nordul Europei.

     Domnul Vulpescu este de părere că nu ar trebui să mai existe participații ale statului în societățile comerciale.
„În acest moment, nu avem tehnocrații necesari, într-un număr minim, care să spargă gheața”.
În opinia șefului de la Vulcan, o strategie corectă de dezvoltare a țării ar trebui să vină dintr-un mediu nepolitizat, pentru o perioadă de 20 de ani, domnia sa considerând că un astfel de program nu trebuie întocmit de miniștri.

* ACTUALIZARE 12:25 Victor Ionescu, OPCOM: Valoarea anuală a tranzacțiilor realizate pe OPCOM – peste 2.500 milioane de euro

     Valoarea tranzacțiilor realizate de participanții la piața energiei electrice este de peste 2.500 de milioane de euro anual, cifră prevăzută pentru anul curent, iar pentru anii viitori este estimat un plus de 1.000-1.200 de milioane de euro, conform declarațiilor domnului Victor Ionescu, director general al Operatorului Pieţei de Energie Electrică şi de Gaze Naturale din România (OPCOM).

     „Avem un proiect care împlinește 15 ani și funcționează bine. Administrăm intențiile de tranzacționare a 1.784 de participanți, prin opt piețe, 12 produse și 38 de instrumente”, a declarat domnul Ionescu, adăugând că OPCOM a organizat anual peste 250.000 de sesiuni de tranzacționare, cu o rată de succes de peste 75%, respectiv o rată de participare mai mare de 62%.

     (A.V.)
————
* ACTUALIZARE 14:17 Gabriel Dumitraşcu, RADET: „România este aproape absentă la jocurile mari din energie”
Energia este unul dintre elementele care acum fac diferențierea între statele puternice și cele slabe, iar țara noastră are nevoie de pragmatism și viziune pentru ca interesul național să fie promovat, consideră Gabriel Dumitraşcu, preşedintele Consiliului de Administraţie al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti (RADET).

    Domnia sa a declarat: „Pentru a da potențial României, trebuie să venim cu pragmatism și viziune, dacă vrem să promovăm interesul național așa cum se cuvine.Suntem aproape absenți când vine vorba de jocurile mari din energie, chiar dacă avem o tradiție mai bogată decât multe alte țări europene. Însă, pentru că nu valorificăm aceste resurse pe care le avem, orice decizie europeană ne ocolește”.

     Potrivit sursei citate, societățile din energie au propus un spațiu echilibrat în acest domeniu, însă „Guvernul a intervenit și a schimbat echilibrele”.     Gabriel Dumitrașcu a menționat și situația dificilă de la RADET, menționând că una dintre cauzele colapsului a fost sistemul prost de legiferare.

     Președintele CA RADET a precizat că, în această iarnă, există riscul ca alimentarea cu energie termică în București să nu fie continuată, întrucât peste 70% din rețeaua termică este mai veche de 40 de ani.

     „Gradul de încasare la nivel de București este de peste 95% și este obligația noastră să asigurăm agentul termic pentru acești oameni, pentru că este cea mai mare rată de încasare din țară”, a mai spus domnul Dumitrașcu.
(P.B.)
—————
* ACTUALIZARE 13:42 Ovidiu Demetrescu, Hidro Tarniţa: „Avem șansa să devenim un furnizor regional de securitate energetică”

     Țara noastră are șansa să devină un furnizor regional de securitate energetică, este de părere Ovidiu Demetrescu, directorul executiv al Hidro Tarniţa, care îndeamnă la realizarea de proiecte în domeniu.
Domnia sa afirmă: „Avem șansa să devenim, prin proiecte, un jucător și un furnizor regional de securitate energetică, ceea ce va face din România un pol energetic important în Sud-Estul Europei, dar și pentru partenerii noștri din NATO și UE”.

     Ovidiu Demetrescu consideră că, pentru sistemul nostru energetic, avem nevoie de o viziune pe un orizont de timp mediu și lung, de la 5 la 10, 20 de ani, și chiar mai mult.

     (A.V.)
——————
* ACTUALIZARE 13:37 Ion Lungu, AFEER: „Toate costurile din sistemul energetic sunt plătite de consumatorul final”

     Toate costurile din sistemul energetic sunt suportate de consumatorul final, a precizat Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).     Domnia sa a menționat că, deși prețul energiei primare a scăzut, valoarea facturii la consumator a crescut, explicând acest fenomen: „Există 12 componente ale prețului energiei electrice, cuprinse în factură. (…) Dintr-o factură de 600 de lei, costul energiei pure, care se tranzacționează pe piață, reprezintă doar 26%, o proporție de 38% însemnând costurile de rețea, (31,5% distribuție și restul transport)”. Ponderea de 64% reprezintă prețul celorlalte zece componente, partea în care furnizorul își are aportul fiind foarte redusă. „Din proporția de 26%, partea de negociere este de doar 10%, adică circa 2,6% din valoarea facturii”.

     În aceste condiții, deși nu furnizorul de energie este motivul creșterilor din factură, sunt foarte mulți consumatori care doresc să-și schimbe furnizorul și analizează oferte în acest sens, în final furnizorul fiind supus unei presiuni, subliniază domnul Lungu.

     Domnia sa a mai spus că furnizorul nu poate promite, în cadrul unui contract, că produsul livrat va avea o calitate ridicată, că nu vor fi întreruperi pe rețea etc., distribuitorul fiind răspunzător de acestea. Ion Lungu a anunțat că AFEER a demarat o campanie de informare a consumatorilor, care are rolul să explice aspectele prezentate mai sus.

     (E.O.)
—————-
* ACTUALIZARE 13:13 Viorel Gafiţa, Romelectro: „Antreprenorii sunt o resursă prost utilizată”
Situația antreprenorilor autohtoni în piața de energie este una foarte dificilă, aceștia reprezentând o resursă prost utilizată, este de părere Viorel Gafița, președintele Romelectro.

     Potrivit domniei sale, 60% dintre subantreprenorii cu care lucrează se află în insolvență sau în incapacitate de plată.
„Nici nu vă imaginați în ce situație am ajuns. Încercăm să păstrăm contactul cu generația veche ca să creștem noii specialiști”, a spus domnul Gafița, subliniind: „În compania noastră încă mai avem oameni de peste 70 de ani și încercăm să facem transferul de know-how către tineri”.

     Președintele Romelectro a mai spus că foarte mulți antreprenori români din domeniul energetic, „care încă mai sunt în viață”, se gândesc să-și consolideze cunoștințele și afacerile în străinătate, iar după aceea iau în calcul ideea să se întoarcă pe piața locală.

     (P.B.)
————-
* ACTUALIZARE 12:40 Badea: „Nu doresc eu, personal, să fiu director general la Electrica”
Secretarul de stat din Ministerul Energiei Bogdan Badea a specificat, în urmă cu câteva minute, că nu urmărește să fie directorul general al companiei Electrica, menționând că, prin declarația sa, dorește să dezmintă „informațiile apărute în ultima vreme în presă” legate de acest subiect.
Oficialul a menționat: „Urmărim criteriile de performanță. Nu putem acorda remunerații dacă nu există performanță. (…) Nu doresc eu, personal, să fiu director general la Electrica. Doresc să fiu exigent. Eu vreau să apăr interesele statului român în mod legitim”.

     (E.O)
——————-
* ACTUALIZARE 12:08 Mihai Darie, Nuclearelectrica: „Avem un proiect de retehnologizare a Unității I de la Cernavodă”
Unitatea I de la Cernavodă ar putea să fie retehnologizată în următorii 7-8 ani, astfel încât acestui grup să-i fie prelungită perioada de viață cu circa 25 de ani, a spus Mihai Darie, CFO Nuclearelectrica.
Potrivit domniei sale, este nevoie de realizarea unor astfel de investiții, pentru ca și peste 30 de ani țara noastră să beneficieze de energie nuclearelectrică. Pentru proiectul amintit mai sus există atât sprijin politic, cât și sprijin tehnic, a adăugat domnul Darie.

     În acestuia, un rol important al sectorului de energie nucleară este atingerea țintei de decarbonizare, în acest sens fiind necesar un balans între sursele regenerabile și cele nucleare, pentru producția de electricitate.
Reprezentantul Nuclearelectrica a subliniat avantajele pe care le are energia nucleară, printre acestea aflându-se independența de fluctuațiile prețurilor combustibilor fosili (uraniul având o pondere foarte mică în prețul de cost) și de schimbările climatice.

     „În ceea ce privește nivelul apei de răcire, suntem la un nivel de siguranță, în acest moment, și există toate planurile în funcțiune astfel încât, într-o situație deosebită de secetă, să fie luate măsurile necesare. Nu trebuie să se creeze o isterie legată de o astfel de situație. Avem cei mai buni specialiști acolo”.

     Potrivit lui Mihai Darie, Unitatea I de la Cernavodă împlinește 20 de ani, în 2015, de la punerea ei în funcțiune, Unitatea II fiind la aproape zece ani de activitate.

     (E.O.)
————-
* ACTUALIZARE 11:38 Doina Vornicu, CEZ România: „Suntem departe de performanța UE, dar evoluția este către bine”

     Performanța activității de distribuție a energiei electrice din țara noastră este departe de cea a UE, dar, în ultimii ani, în urma investițiilor, evoluția este „către bine”, afirmă Doina Vornicu, director de operațiuni în cadrul CEZ România.

     Domnia sa atenționează că „toate lucrurile care se întâmplă în economia noastră afectează direct sau indirect activitatea de distribuție a energiei electrice, iar în ultimii șapte ani, în zona Olteniei, consumul de profil a scăzut cu 37%”.

     Oficialul CEZ susține că aceasta este o scădere importantă, care generează ineficiența utilizării instalațiilor de distribuție din zonă.

     „Soluția este să investim în instalații”, declară doamna Vornicu, aducând în atenție, totodată, că sunt necesare măsuri care să întărească dreptul distribuitorilor de energie de a-și apăra instalațiile, care aparțin statului.
„Trebuie să avem posibilitatea să ne protejăm instalațiile de intervențiile neautorizate ale terților”, spune reprezentantul CEZ, precizând că 65% din întreruperile neplanificate de energie electrică din Oltenia nu sunt cauzate de rețeaua proastă, ci de intervenția neautorizată a terților în rețeaua de utilitate publică. Aceste intervenții sunt, conform afirmațiilor doamnei Vornicu, fie însușirea unui transformator, fie furtul de electricitate, ori accidentele auto care implică un stâlp de electricitate.

     (A.V.)
————-
* ACTUALIZARE 11:17 Răzvan Purdilă, TRANSELECTRICA: „Performanța pe termen scurt nu este suficientă pentru supraviețuire”

     Tendința companiilor energetice să obțină performanțe pe termen scurt nu poate asigura supraviețuirea pe piață, consideră Răzvan Purdilă, manager guvernanţă corporativă în cadrul CNTEE Transelectrica SA.
„Această gândire nu este greșită, dar performanța pe termen scurt nu este suficientă”, a precizat domnia sa, referindu-se la managementul companiilor din domeniul energetic.

     (P.B.)
—————
* ACTUALIZARE 11:16 Aurora Negruț, Ministerul Energiei: „Piața noastră de capital nu este sigură”
Piața de capital din țara noastră nu este sigură, opinează Aurora Negruț, director în cadrul Ministerului Energiei, menționând, însă, că evoluția companiilor energetice listate la bursă este una bună.
Doamna Negruț a menționat că, mai ales în prima parte a anului bursier, când au fost acordate dividende, pe piața de capital, au avut loc fluctuații mari.

     „Nuclearelectrica, Romgaz și Electrica au suscitat interesul investitorilor de pe piața de capital românescă și de pe cea internațională, în unele cazuri înregistrându-se suprasubscrieri și de cinci ori”, a mai spus domnia sa.
Reprezentantul ministerului de resort a subliniat că, urmare a listării companiilor din domeniu, acționarii minoritari au avut posibilitatea să propună persoane competente în conducere, unele societăți obținând creșteri în rezultatele financiare.

     Aurora Negruț a ținut să menționeze că listarea companiilor energetice pe bursă a avut ca obiective principale maximizarea veniturilor la buget, atragerea investitorilor în respectivele societăți, acordarea posibilității investitorilor privați să participe la management, creșterea competitivității operaționale, finanțarea prin piața de capital și creșterea vizibilității societăților energetice pe bursă.

     (E.O.)
————–
* ACTUALIZARE 11:08 Laurenţiu Ciurel, Complexul Energetic Oltenia: „Sistemul energetic se poate confrunta cu o criză cum nu a mai fost în ultimii 20 de ani”

     Organizarea proastă a sistemului energetic din țara noastră, în care producătorii se canibalizează între ei, uneori prin mijloace „neortodoxe” pentru a câștiga cotă de piață, reprezintă o problemă majoră în domeniu, după cum afirmă Laurenţiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia.
Domnia sa a făcut referire la concurența pe care o fac sistemului energetic clasic producătorii de resurse regenerabile, prin dezvoltarea „irațională a acestora”.

     Oficialul companiei a atras atenția: „Nu facem nimic ca să stopăm aceste producții masive. Dacă, după această vară normală (n.r. – cu temperaturi foarte ridicate), urmează și o iarnă normală, atunci sistemul energetic românesc se va confrunta cu o perioadă pe care nu a mai avut-o în ultimii 20 de ani”. Laurențiu Ciurel a adăugat că această situație de criză ar putea să apară în 7-8 luni, și a avertizat că, în sistemul energetic, sunt multe „lucruri incorecte”, iar reglementările lasă foarte mult de dorit”.

     (A.V.)
————-
* ACTUALIZARE 11:02 Niculae Havrileţ, ANRE: „Nu există apetit pentru înmagazinarea gazelor naturale”
Instalațiile de înmagazinare a gazelor naturale din țara noastră au ajuns, până în acest moment, la o colectare de 2,2 miliarde de metri cubi, fiind nevoie de un minimum de 2,5 miliarde mc pentru ca populației să îi fie asigurată încălzirea la iarnă, consideră Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

     În opinia domniei sale, pe plan local nu există un apetit deosebit pentru activitatea de înmagazinare a gazelor, întrucât nu sunt stabilite principiile pentru tranzacții profitabile.

     Totuși, Niculae Havrileț spune că sunt destule elemente care dau încredere că vom trece cu bine peste perioada de iarnă, chiar dacă „nu putem spune că nu avem nevoie de import de gaze”.

     (P.B.)
————–
Țara noastră are o nevoie acută de investiții în domeniul energetic, este de părere Bogdan Badea, secretar de stat la Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri.

     Oficialul a menționat că, de foarte multă vreme, nu s-a mai investit în acest sector, companiile de profil având ca scop să asigure energie, să fie sigure și eficiente.

     „Am sesizat un derapaj și încercăm să corectăm acest derapaj până nu este prea târziu. Ce s-ar întâmpla dacă ar crăpa un baraj, din lipsă de investiții? Ar fi un mod extrem de periculos de a ne trezi la realitate”, a subliniat domnia sa, adăugând: „Nu ne vom lăsa intimidați de tot felul de presiuni ca să închidem ochii la partea de performanță. Eu nu sunt printre cei care se lasă cumpărat de diverse grupuri de interese care căpușează domeniul energetic. Ne vom lupta cu ele până la capăt pentru a curăța sistemul energetic”.

     Bogdan Badea a ținut să precizeze că, în România, încă mai sunt zone neelectrificate, precizând că autoritățile analizează care este soluția pentru ca această situație să se rezolve.

    Dacă nu vom rezolva problemele existe în piață și dacă nu vom oferi un preț al energiei electrice cât mai competitiv față de cel din alte state europene, investitorii nu vor veni să dezvolte afaceri la noi, a conchis domnul Badea, precizând: „Întotdeauna ne-am dorit o companie națională puternică, capabilă să intre într-o competiție reală cu jucătorii mari de la nivel mondial. Am fost la un pas, dar nu s-a reușit. Trebuie să reluăm această soluție”.