Criza din ianuarie a testat rezilienţa sistemului energetic şi funcţionarea pieţei 0

Data: 9-03-2017

Sursa: ENERGYNOMICS

Variaţiile de preţuri de pe piaţa de electricitate consemnate în luna ianuarie au scos în evidenţă elementele speculative ale unei burse, a declarat preşedintele ANRE Niculae Havrileţ, la o conferinţă organizată de publicaţia online energy-center, sub titlul “Lecţiile iernii 2016/2017”. Sistemul energetic a rezistat foarte bine în condiţii dificile, inclusiv datorită unui mix de generare variat, în care producătorii pe bază de cărbune au oferit serviciile de sistem necesare.

Preşedintele ANRE a subliniat inclusiv faptul că România a exportat electricitate în săptămânile de ger puternic, ceea ce arată că nu a existat o problemă de resurse energetice. Este unul dintre elementele principale care au făcut ca România să fie lăudată în ultimul raport al Comisiei Europene despre piaţa de energie, pentru rezilienţa sistemului energetic şi rolul de furnizor de stabilitate în regiune. “Speculanţii au pierdut”, a subliniat Havrileţ, iar preţurile au variat puţin spectaculos în prima lună a anului: în medie, preţurile din România au fost cu 3,5% mai mari decât media europeană (în prima săptămână din ianuarie), cu 18% mai mari (în a doua săptămână), cu 10% mai mici (în ultimele două săptămâni ale lunii).

Ionel Ilie, directorul general al CE Oltenia, a insistat asupra faptului că poziţia de salvator al sistemului energetic, în situaţii de criză, poate fi menţinută doar printr-o mai bună reglementare (secundară) a pieţei, care să permită nu doar echilibrarea financiară a companiei, ci şi realizarea unor ample investiţii în modernizare şi retehnologizare. “Este fals că producătorul pe bază de cărbune are preţuri de producţie mari”, a spus Ilie. CE Oltenia are un cost de producţie de 170 de lei pe MWh şi a reuşit în 2016 să obţină un preţ de revenire de peste 190 de lei pe MWh”, în care sunt incluse veniturile din serviciile de sistem şi bonusul de cogenerare. “Am plătit în 2016 65 de milioane de euro pentru certificate CO2 şi încă 30 de milioane de lei pentru certificate verzi”, a anunţat Ionel Ilie. Din 2016, CEO are propriul broker de certificate de dioxid de carbon ceea ce îi permite să câştige câteva zeci de cenţi la fiecare certificat achiziţionat. Oficialul CEO s-a referit la câteva modificări de legislaţie secundară care s-ar impune pentru o piaţa corectă şi funcţională, în principal în segmentul licitaţiilor pentru servicii de sistem. Potrivit preşedintelui ANRE, acestea sunt în analiza Autorităţii.

Sistemul a rezistat, iar România a depăşit criza perioadei de ger, a sintetizat Niculae Havrileţ. Piaţa a funcţionat foarte bine, a mai spus şeful ANRE, care a subliniat că nu putem vorbi despre manipulare în piaţa de electricitate în condiţiile în care “nu există actori dominanţi, iar piaţa din România – OPCOM – este cuplată la pieţele regionale”.