Cuplarea pieţelor de energie electrică pentru ziua următoare Cehia – Slovacia – Ungaria – România a fost lansată cu succes

Data: 19-11-2014

Sursa: BURSA

    Cuplarea pieţelor CZ-SK-HU-RO, integrând pieţele de energie electrică pentru ziua următoare din Republica Cehă, Slovacia, Ungaria şi România şi înlocuind cuplarea pieţelor CZ-SK-HU, a fos lansată cu succes în data de 19 noiembrie, arată un comunicat al operatorului pieţei de energie electrică OPCOM.

    Potrivit documentului citat, „toate părţile implicate în proiect au bucuria de a anunţa faptul că alocarea implicită prin intermediul mecanismului de cuplare a pieţelor a decurs fără niciun incident în prima zi de tranzacţionare şi toate procesele funcţionează conform planificării”

     Victor Ionescu, Director General OPCOM a declarat: „Acest succes reprezintă un mare pas înainte în vederea creării Pieţei interne europene de energie. Echipa proiectului nostru a muncit mult pentru realizarea cuplării pieţelor de energie electrică din cele patru ţări. Administrăm acum o soluţie compatibilă cu ţinta europeană care va aduce beneficii participanţilor la piaţă din pieţele cuplate”.

     „Lucrăm la obiectivul extinderii cu succes a cooperării fructuoase dintre cele patru ţări către alte proiecte în legătură cu integrarea pieţelor de energie electrică din regiunea Central-Est Europeană în vederea realizării obiectivului final de a avea o piaţă unică europenă de energie electrică”, a afirmat Gheorghe Vișan, Membru al Directoratului Transelectrica.

     Proiectul a început în august 2013 cu scopul extinderii cuplării pieţelor CZ-SK-HU către România şi implementării soluţiei PCR (Price Coupling of Regions – Cuplarea prin Preț a Regiunilor). Operatorii de transport și de sistem (ČEPS, SEPS, MAVIR și Transelectrica) împreună cu bursele de energie electrică (OTE, OKTE, HUPX și OPCOM) susținute de autoritățile naționale de reglementare în domeniul energiei (ERÚ, ÚRSO, MEKH și ANRE) au colaborat în cadrul proiectului în vederea dezvoltării și implementării tuturor soluțiilor necesare care să asigure compatibilitatea tehnică și procedurală a 4M MC cu soluția țintă europeană care este implementată deja în alte regiuni europene cuplate. Cuplarea piețelor permite o mai mare eficiență a tranzacționării și alocării capacității de interconexiune, care ar trebui să conducă la o mai mare securitate în alimentare, o lichiditate sporită și o volatilitate mai scăzută a prețului.