De ce incearca ANRE sa dea o alta fata comertului cu energie electrica?

Data: 21-07-2015

Sursa : ENERGY CENTER

Pe data de 3 iulie 2015, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei trimitea presei de specialitate un comunicat prin care mentioneaza ca aduce asa numite „clarificari”, ca reactie la un alt comunicat al Complexului Energetic Oltenia, prin care se incerca sa se dovedeasca adevarata fata a exportului de energie electrica din Romania catre tarile vecine.Cuplarea pietelor de energie este vazuta ca un mare succes, desi in realitate putin cunosc cum se desfasoara lucrurile aici.
Din comunicatul ANRE constatam de fapt ca explicatiile mai mult „imbarliga” problema exportului decat o lamureste clar, motiv pentru care incercam noi sa aducem ceva mai multa lumina. Chiar daca au trecut peste doua saptamani de la pozitia exprimata public de catre ANRE, problemele luate in discutie sunt de mare actualitate.
Modalitatea de a evita raspunsul „la concret” si optiunea pentru declaratii lungi politicianiste ne fac sa credem ca ceva nu merge in ANRE. Se umbla cu elogii …..” cuplarea pietelor pentru ziua urmatoare din cele 4 state (Ungaria, Cehia, Slovacia si Polonia) este prezentata ca „un pas vital …pentru Romania” si ca „unica posibilitate de a ne integra in piata europeana”. In realitate a fost cam ultima posibilitate a noastra (cam rusinoasa), dupa ce obiectivul a fost sustinut de stat inclusiv in strategia nationala din 2007, iar creearea unui hub energetic in Romania cu ajutorul OPCOM a devenit o tinta ratata.
Intrarea OPCOM (operatorul pietei de energie electrica) la sfarsitul lui 2014 ca membru de ultim rang in piata regionala este rezultatul sperantelor naruite de acum 8 ani, cand se vedea organizatorul pietei regionale. Ce a fost postat drept o mare realizare e de fapt un esec partial dres pe ultimii metri.
Dar sa revenim la export relativ cu PZU (piata pentru ziua urmatoare). Dupa cuplare, daca gradul de utilizare a capacitatii a fost de 8% la export si 48% la import asta indica clar ca noua modalitate de tranzactionare a ajutat mai mult importul decat exportul. Informatia confirma intuitia noastra din articolul publicat in 18 mai 2015, cu referire la activitatile de export. Astfel, comunicatul ANRE din 3 iulie 2015 e in contradictie cu pozitia ANRE din 15iunie 2015 numit „Exporturile de energie electrica ale Romanei au crescut dupa cuplarea pietelor”.
Ori fi crescut exporturile de energie electrica ale Romaniei, dar acest lucru nu se datoreaza in nici un caz PZU cuplat.
Mai deranjant este ca ANRE repeta jumatati de adevar realizand comparatia doar pe segmente mici de timp. De ce aceasta abordare care creste suspiciunea asupra corectitudinii autoritatii?
Desi detine o directie de comunicare in cadrul Autoritatii constatam in informarea la care facem referire o alta „precizare” neclara, prin care se incearca sa se induca ideea ca exportul a crescut dupa cuplarea pietelor. Nu se specifica insa daca exportul realizat pe toate pietele sau cel din PZU cu noul mecanism de cuplare este motorul adevarat al cresterii exportului. Totodata, desi conducerea Complexului Energetic Oltenia emite ideea exportului de eenergie electrica ieftina, respectiv cea produsa din surse regenerabile (ne confruntam cu un import ulterior mai scump prin PZU). In schimb, ANRE evita publicare de date si analiza acestora. Se folosestecu anumita dibacie de un joc al confuziei inlocuind exportul de energie electrica sustinuta cu CV (certificate verzi) cu sintagma de energie „exportata direct”.
In realitate, mai curand putem banui ca ANRE incearca sa acopere contracte ilegale negociate direct si netransparente. Existenta acestora pare a fi dovedita de mecanismul de cuplare al pietelor care arata o crestere a importului comparativ cu exportul.
Complexul Energetic Oltenia spune la un moment dat intr-un comunicat remis presei ca „CE Oltenia acuza ANRE de mistificarea realitatii” si sustine ca energia din surse regenerabile e cumparata prin OPCOM de intermediari care o vand (export) spre exemplu in Ungaria. E mai probabil a o vinde in exterior deoarece pentru aceiasi energie livrata la consumator in Romania cumparatorul ar plati si cota de CV.
CE Oltenia s-a plans de o lipsa de transparenta a pietei iar ANRE tace la afirmatia CEO: ” Dorim sa atragem atentia si asupra contractelor de export ale companiilor din Romania. Se poate observa si demonstra, desi aceste contracte, spre deosebire de toate celelalte, sunt secrete pentru public”.
In replica vine o afirmatie absolut socanta de la ANRE, care spune ca „aceasta energie poate fi intr-adevar revanduta pe PZU „….”dar acest lucru face parte din mecanismul de piata si nu are legatura cu exportul sau importul”. Daca ANRE trateaza diferit schimburile externe de energie electrica fata de cele din piata interna inseamna nu numai ca incalca legislatia Romaniei, dar si pe cea a Uniunii Europene.
Constatam ca neclaritatea initiata de ANRE, ce a fost facuta public la inceput cu comunicatul din 9 ianuarie 2013, se mentine si in ziua de azi. Sunt doar cateva aspecte pe care le-am remarcat in urma disputei pe care Autoritatea de reglementare a avut-o cu unul dintre marii producatori de energie din Romania (CE Oltenia), dar care ascunde in esenta lucruri mult mai profunde. Concluzia, caci vom incerca sa venim si cu alte argumente, este aceea ca ANRE are obligatia unui raspuns clar si public pentru cititorii nostri si in acelasi timp pentru toti consumatorii de energie electrica din Romania. Care este de fapt adevarata realitate a exportului si importului de energie electrica?