Drept la replica

Data: 24-06-2014

In legatura cu articolul „Pierderile si castigurile angajatilor CEO…” aparut in ziarul Gorj-Domino din data de 19.06.2014, facem urmatoarele precizari:

Participarea sindicatelor la Conferinta Sindicala de pe litoral a fost aprobata de administratie datorita oportunitatii  membrilor de sindicat din CEO sa ocupe functii importante intr-o federatie de nivel national, cu un cuvant important de spus in zona energetica, ceea ce s-a si intamplat. Structura sindicala de pana acum, FNME, era aproape necunoscuta la nivel national,  actionand doar la nivel local, fara posibilitatea de a milita pentru o dezvoltare durabila a sectorului energetic pe carbune, neavand expertiza si calificarea minima pentru promovarea intereselor acestui sector de activitate. „Zaiafetul” despre  care fac vorbire autorii articolului, domnii Condescu si Matei, s-a desfasurat doar in imaginatia acestora, deplasarea facandu-se in conditiile legislative cu privire la activitatea sindicala. Administratia  spera ca situatiile in care  aceste „zaiafeturi” au avut loc, inclusiv cu participari ale autorilor articolului precum si a altor ziaristi „prietenosi”, sa fie ireversibile.

Cu privire la ”amarastenii” carora administratia  le-a redus drepturile, probabil fiind vorba de personalul CEO, tesa si muncitori, care ar fi pierdut  „tot in afara de prima de vacanta”, facem urmatoarele precizari:
-salariul mediu brut al  celor 19.000 de angajati ai CEO a fost in 2013 de 3760 ron
-fiecare angajat al CEO, cu exceptia membrilor Directoratului, a incasat  in 2013 prima de vacanta  cu o valoare medie de 3800 ron (minim 3000 ron, indiferent de salariu), prima de Paste de 700 ron, prima de Craciun de 800  ron, tichete de masa, 150 ron pentru copiii minori cu ocazia zilei de 1 Iunie, 100 ron pentru salariate cu ocazia zilei  de 8 Martie, bilete de odihna si tratament la jumatate din pret pentru 17 % din angajati, ajutoare de boala in valoare de 1,24 mil ron.

Toate aceste sporuri salariale au facut ca, in 2013, venitul mediu pe salariat sa fie de 4200  ron. Un procent de 54% din angajati au avut un venit mai mare decat in anul anterior. Este adevarat ca pentru un grup de cca 300 de persoane  au fost desfintate  functiile de inspectori sociali, directori si ingineri sefi, multi dintre acestia pierzand pana la 10.000 ron lunar la salariu, disparand astfel si posibilitatea de a sponsoriza institutii de presa si ziaristi. Angajatii au piedut un singur drept major, cota de carbune, pentru ca s-a constatat ca acest ajutor, pentru cei mai multi salariati ale caror locuinte sunt dotate cu centrale pe gaz, era dorit doar pentru a fi comercializat sau pentru a fi incasata direct contravaloarea.  In compensare, insa, s-au primit suplimentari in prime de peste 300 ron/salariat. Toate aceste venituri au fost asigurate direct de administratie in 2013, prin hotarari de Directorat, singura preocupare a d-lui Condescu, cel care a negociat de fapt in locul comisiei, fiind sa ceara bani pentru echipa de fotbal.

In final, sugeram angajatilor „Gorj-Domino” sa adere la sindicatele din CEO, in cazul in care veniturile lor sunt mai mici decat cele ale angajatilor nostri, sau sa se constituie in sindicate care sa le permita obtinerea, pentru ei insisi, de venituri comparabile.

Biroul de presa CEO