FONDUL PROPRIETATEA SARE ÎN APĂRAREA CEO-ULUI INTERIMAR, ANCHETAT DE PROCURORI Greg Konieczny: „Laurenţiu Ciobotărică – singurul director care a avut rezultate tangibile la CE Oltenia”

Data: 16-05-2016

Sursa: BURSA

*  Ministrul Energiei: „Remarc presiunea continuă a unor politicieni locali şi încercările de a controla Complexul Energetic Oltenia”
Laurenţiu Ciobotărică a fost singurul director care a avut rezultate tangibile la CE Oltenia, ne-a declarat Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, după ce, săptămâna trecută, CEO-ul companiei a fost reţinut de poliţiştii gorjeni pentru abuz în serviciu, el fiind acuzat că a acordat suma de 120.000 lei unui membru al directoratului companiei ca să demisioneze.
Laurenţiu Ciobotărică a fost eliberat joi, după ce mandatul de reţinere pentru 24 de ore a expirat.
Directorul CE Oltenia a fost acuzat că, în luna ianuarie a acestui an, a acordat, prin hotărâre de directorat, suma de 120.000 lei lui Aurel Medinţu, la acel moment director al Diviziei Energie din cadrul companiei, pentru a încheia cu acordul părţilor mandatul său de conducere. Anchetatorii susţin că Medinţu nu ar fi avut dreptul să încaseze respectivii bani, administraţia CEO luând această hotărâre în baza unui plan conform căruia salariaţii companiei au dreptul să plece la cerere cu şase salarii compensatorii.
La solicitarea să comenteze situaţia, Greg Konieczny ne-a spus: „În primul rând, domnul Ciobotărică a fost singurul director general numit în conformitate cu OUG 109/2011 la CE Oltenia. El a ocupat iniţial funcţia de director financiar al companiei şi apoi, la plecarea domnului Laurenţiu Ciurel, a devenit directorul general interimar.
În ceea ce priveşte activitatea sa de până acum la CE Oltenia, el a fost într-adevăr singurul director care a avut rezultate tangibile în privinţa restructurării şi revenirii pe profit a companiei. Am fost încurajaţi de acţiunile pe care le-a întreprins.
În baza informaţiilor prezentate de media cu privire la investigaţie, considerăm surprinzător faptul că acuzaţiile sunt legate de plata unor salarii compensatorii la concedierea unuia din membii Consiliului de Administraţie. Plata de salarii compensatorii este o decizie normală de business şi este practicată atât în România, cât şi în străinătate. Atunci când o persoană este concediată dintr-o funcţie, se acordă de obicei astfel de salarii compensatorii. Mai mult decât atât, am înţeles din media că hotărârea privind concedierea a fost luată chiar de către Consiliul de Administraţie al companiei.
Sperăm ca justiţia să clarifice această situaţie. Între timp suntem mulţumiţi că domnul Ciobotărică s-a întors la muncă şi continuă să ajute compania să îşi rezolve toate problemele, pentru a rămâne un jucător important pe piaţă producerii de energie din România”.
Întrebat ce crede că a declanşat această anchetă acum, managerul FP ne-a spus: „Nu sunt în măsură şi nu deţin nicio informaţie că să pot comenta”.
Domnia sa apreciază că membrii conducerii, consiliul şi acţionarii companiei ar trebui să lucreze împreună şi să aprobe planul de restructurare: „De asemenea, procesul de selecţie a unui nou Consiliu de Supraveghere la CE Oltenia este acum în desfăşurare, şi consider că ar trebui finalizat cât mai curând posibil.
Ulterior noul Consiliu ar trebui să analizeze activitatea echipei executive şi să vadă dacă sunt necesare modificări şi eventual să înceapă un nou proces de selecţie, dacă va fi cazul”.
Şi ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a reacţionat pe contul personal de Facebook: „Observ, citind presa locală, că unii lideri politici din teritoriu au şi găsit deja o persoană potrivită pentru preluarea conducerii Complexului Energetic Oltenia. Aceşti politicieni locali îşi închipuie, probabil, că, dacă aşa au funcţionat lucrurile până acum, o să le meargă în continuare cu presiuni şi intimidări. Dar aş fi curios dacă pot indica un articol de lege care le permite acest gen de interferenţă”.
El a arătat că, în urmă cu trei săptămâni, când Ministerul Energiei a criticat conducerea CEO, unii lideri din Gorj „nu ştiau cum să se mai îngrămădească să îi ia apărarea, deşi discuţiile aveau legătură cu lipsa unor rapoarte şi evaluări tehnice”.
„Remarc presiunea continuă şi încercările de a controla Complexul Energetic Oltenia. Nu au nicio şansă, dar continuă să construiască piste false şi tensiuni pentru un eventual capital politic”, a continuat Grigorescu.
Potrivit acestuia, de situaţia proastă a mineritului românesc se fac vinovaţi într-o măsură enormă factorii locali care au crezut că aceste complexuri energetice le aparţin.
„Au făcut ani de zile presiuni, au făcut jocuri politice, au creat false probleme sociale ca să poată acţiona după bunul plac. Aceste companii trebuie depolitizate complet pentru a le salva. Putem face zeci de eficientizări în aceste companii, dar, dacă nu înlăturăm factorul nociv, nu vom reuşi să le facem funcţionale. Aş vrea să fie clar: avem toleranţă zero în ceea ce priveşte corupţia. Nu avem nicio ezitare în a-i înlătura din funcţii de conducere pe cei care se fac vinovaţi de acte de corupţie. Singura noastră datorie e să facem lucrurile corect, eficient şi, mai ales, legal”, a mai scris ministrul pe site-ul de socializare.  ADINA ARDELEANU