Gorj: Procentul de energie asigurat de CE Oltenia în SEN a crescut la 35% în ultimele zile

Data: 22-01-2016

Sursa: BIZENERGY

Electrocentralele aferente Complexului Energetic Oltenia (CEO) funcţionează, începând cu 1 ianuarie 2016, cu 10 – 12 grupuri energetice, asigurând o cotă de până la 35% din producţia de energie din Sistemul Energetic Naţional (SEN), procentul crescând cu 5% în intervalul 18-21 ianuarie.

Cele 12 grupuri energetice funcţionează cu o putere medie orară între 2 000 şi 2 900 MW, cu valori instantanee de peste 3 000 MW, asigurând servicii de sistem orare de circa 220 MW.

Potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul companiei, pe fondul cererii crescute de energie din această perioadă, “cărbunele demonstrează încă o dată că este cea mai sigură sursă de producere a energiei electrice, indiferent de condiţiile atmosferice, capabil să menţină echilibrul şi siguranţa unui sistem energetic”, scrie agerpres.

“În actualele condiţii, la solicitarea Dispeceratului Energetic Naţional, prin Hotărârea de Guvern nr.1019/2015 şi în baza legii privind securitatea naţională a României, a fost pus în funcţiune şi grupul energetic nr.7 de la Turceni, pentru trecerea perioadei de vârf de iarnă, respectiv pentru asigurarea funcţionării în condiţii de siguranţă şi stabilitate a sistemului, în situaţii critice sau la indisponibilizarea altor unităţi de producţie a energiei electrice. La acest grup au fost efectuate lucrări de modernizare şi reabilitare, inclusiv pentru instalaţiile de desprăfuire a gazelor de ardere, fiind racordat şi la instalaţia de desulfurare a gazelor de ardere construită iniţial pentru grupul energetic nr.6”, se menţionează în comunicatul de presă.

Sursa citată menţionează că S.E.Turceni a solicitat APM Gorj, la finalizarea lucrărilor, respectiv înainte de punerea în funcţiune a blocului, revizuirea autorizaţiei, acesta fiind un proces de durată deoarece revizuirea unei autorizaţii are aceeaşi procedură ca şi obţinerea unei autorizaţii integrate de mediu.

“De asemenea, pentru revizuirea autorizaţiei este necesară monitorizarea parametrilor de funcţionare, ceea ce nu se poate realiza decât cu grupul în funcţiune, efectuându-se, etapizat, probe tehnologice cu agregatele de bază, cu electrofiltrele şi cu instalaţia de desulfurare”, se mai arată în comunicat.

Precizările administraţiei CEO vin ca urmare a unui comunicat de presă remis marţi de organizaţiile de mediu Greenpeace şi Bankwatch în care anunţă că au au sesizat Garda de Mediu Gorj pentru faptul că, în cadrul Complexului Energetic Oltenia, a fost repornit grupul 7, care îşi epuizase încă din 2014 perioada de funcţionare şi nu mai are autorizaţie de mediu.