Greenpeace pledează pentru trecerea la 100% energie regenerabilă până în anul 2050

Data: 21-09-2015

Sursa: FINANCIARUL

Renunțarea completă la energiile fosile până în anul 2050 în favoarea energiei regenerabile ar putea crea milioane de locuri de muncă la nivel mondial și ar fi competitivă din punctul de vedere al costurilor, susține organizația Greenpeace într-un raport publicat luni, citat de agenția Frence Presse (AFP).

„Investiția necesară pentru a ajunge la 100% energie regenerabilă este mai mult decât acoperită de viitoarele economii”, scrie organizația în acest document realizat împreună cu Centrul aerospațial german și intitulat ‘Energy (R)Evolution 2015 — 100% renewable energy for all’ .

Scenariul prezentat în acest raport prevede abandonarea cât mai rapid posibil a cărbunelui, petrolului, gazelor nucleare și a energiei nucleare pentru a ajunge la 100% energie din surse regenerabile până în 2050. Aceasta tranziție necesită investiții de 1.600 de miliarde de dolari (1.400 miliarde de euro) pe an începând din prezent, se spune în raport, sumă echivalentă cu PIB-ul anual al Coreei de Sud sau al Australiei.

Industriile energetice solară și eoliană au ajuns la maturitate și sunt competitive cu cărbunele în termeni de costuri. Totodată, este foarte probabil ca acestea să depășească industria cărbunelui în ceea ce privește ocuparea forței de muncă și furnizarea de energie în deceniul care vine, spune autorul principal al raportului, Sven Teske, de la Greenpeace într-un comunicat.

Aproximativ 80% din energia produsă în lume provine din combustibili fosili, se menționează în raport.

Pe termen scurt, tehnologiile necesare pentru energia regenerabilă „cresc ușor costul de producție al energiei electrice„, relevă documentul.

Dar „în unele țări, cum ar fi China și India, scenariul Energy (R)Evolution este economic din plecare și mai ieftin decât sursele convenționale de energie de acum până în anul 2020″, a afirmat specialistul.

Și în ceea ce privește creșterea prevăzută a prețului energiei convenționale (cărbune, gaz, petrol …), costul surselor regenerabile va fi din punct de vedere economic favorabil în toate regiunile lumii de acum până în anul 2030, se spune în raport.

Potrivit autorilor săi, trecerea la 100% energie din surse regenerabile va duce la crearea a milioane de locuri de muncă.

De acum până în anul 2030, domeniul energiei solare, de exemplu, ar putea angaja mulți salariați din actuala industrie a cărbunelui de peste 9,5 milioane de persoane.

Potrivit raportului, până în anul 2030, numărul de locuri de muncă din sectorul eolian va crește de zece ori, de la 700.000 în prezent la peste 7,8 milioane de salariați, adică de două ori mai mult decât în industria petrolului și a gazelor împreună.

Acordul care se speră că va fi convenit la summit-ul de la Paris de la sfârșitul acestui an cu privire schimbările climatice „trebuie să dea o viziune pe termen lung pentru eliminarea cărbunelui, petrolului, gazelor naturale și a energiei nucleare de la mijlocul acestui secol, astfel încât să fie atins obiectivul de 100% energie din surse regenerabile, astfel încât să se ajungă la energie disponibilă pentru toți „, a spus directorul executiv internațional al Greenpeace, Kumi Naidoo, citat de AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)