Inflație de certificate verzi pe piață. Ce efecte vor fi

Data: 29-03-2017

Sursa: DIGI 24

Surplusul de certificate verzi va crea haos în sistemul energetic de la 1 aprilie, dacă Guvernul nu modifică de urgență legislația, spune fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, acum expert Deloitte.

Certificatele verzi amânate, pe care le vor primi producătorii de energie regenerabilă de la 1 aprilie, vor duce la un surplus uriaș de certificate în piață, ceea ce va crea haos în sistemul energetic, dacă Guvernul nu modifică în ședința din această săptămână legislația din domeniul energiei verzi, a declarat Răzvan Nicolescu, senior consultant în cadrul Deloitte și fost ministru de resort, potrivit Agerpres.

De la 1 aprilie, producătorii de energie regenerabilă vor primi certificatele verzi amânate în 2013, ceea ce va crește și mai mult surplusul de certificate existent pe piață. Aceste certificate au termen de valabilitate numai un an.

Potrivit lui Nicolescu, producătorii de energie regenerabilă vor fi astfel afectați și mai mult, fapt care va crea probleme inclusiv băncilor care au finanțat proiectele de energie verde.

În plus, deoarece numărul de certificate primite depinde de cantitatea de energie regenerabilă livrată, producătorii acesetia vor reduce și prețul energiei pe piață, pentru a-și putea vinde certificatele, ceea ce va afecta în primul rând producătorii de energie pe cărbune. Schema de certificate verzi este una închisă, adică doar proiectele care au fost puse în funcțiune până la 31 decembrie 2016 mai primesc astfel de subvenții.

În opinia lui Nicolescu, soluția este extinderea valabilității certificatelor verzi pe durata existenței actualei scheme de sprijin.

„Am speranța că Guvernul va trata cu responsabilitate problema certificatelor amânate. Valabilitatea acestora trebuie prelungită pe durata existenței actualei scheme de sprijin, altfel se va instala haosul în sistem. Printre cei afectați vor fi producătorii pe regenerabile, producătorii pe cărbune, băncile care au finanțat și statul român care va plăti amenzi că nu și-a îndeplinit obiectivele asumate la Bruxelles”, a arătat Nicolescu.

El a arătat că Guvernul mai are la dispoziție doar această săptămână pentru a rezolva situația.

„Este nevoie de adoptarea unei ordonanțe de urgență în următoarea ședință de Guvern, altfel se va instala haosul. Sper că autoritățile sunt conștiente de gravitatea problemei și o tratează serios”, a completat oficialul Deloitte.

Reprezentanții Ministerului Energiei au precizat că intenționează să promoveze în ședința de Guvern din această săptămână proiectul de ordonanță de urgență care va modifica legislația din sectorul energiei regenerabile.

„Proiectul de ordonanță de urgență este în aviz interministerial. Intenția Ministerului Energiei este să promoveze actul normativ în ședința de Guvern din această săptămână, în măsura în care va obține toate semnăturile necesare de pe lanțul interministerial”, au spus oficialii ministerului.

În toamna anului trecut, Ministerul Energiei a lansat în dezbatere un proiect de ordonanță de urgență care aduce mai multe modificări legislației din sectorul energiei regenerabile, printre care și extinderea termenului de valabilitate al certificatelor verzi.

Proiectul de act normativ a primit avizul Comisiei Europene în luna decembrie a anului trecut.

România și-a asumat în fața Comisiei Europene ca 24% din consumul intern brut de energie să provină din surse regenerabile în anul 2020.

Pentru a încuraja energia din surse regenerabile, statul a promovat sistemul de subvenții prin certificate verzi, adică producătorii primesc gratuit aceste certificate, pe care le vând pentru un câștig suplimentar față de energia propriu-zisă. Furnizorii de energie sunt obligați să achiziționeze o anumită cotă de certificate verzi, în funcție de cantitatea de electricitate tranzacționată. În final, aceste certificate verzi sunt transferate în factura plătită de consumatori.