Sursa: ENERGY CENTER
Daca investitorii din sectorul regenerabilelor nu supravietuiesc, pretul energiei va creste, cu toata atentia autoritatilor pentru consumatori!
Nevoia stringenta de Strategie Energetica, care necesita o implementare transparenta si importanta a pastrarii, conservarii si dezvoltarii mixului energetic al Romaniei au reprezentat principalele teme al conferintei „Ziua Energiei Brasov”, aflata la a opta editie.
„Romania trebuie sa reduca energia nucleara pe termen lung, suplimentand-o cu un sector energetic bazat pe carbune – modernizat in maniera fundamentala – si cu centrale energetice moderne pe gaze naturale si capacitati de productie de energie regenerabila. Doar asa, furnizarea de energie in Romania va fi asigurata pe termen lung, fiind accesibila pentru consumatorii industriali si casnici si decarbonizata in mare masura. Astfel, se va alinia si la planificarea Uniunii Europene 2050”, a afirmat organizatorul conferintei, Jürgen Ludwig, Director General al Transfer de Tehnologiesi Management (TTM) Brasov.
Referindu-se la Strategia Energetica a Romaniei, Felicia Racasanu, Director General Adjunct, Directia Generala Energie si Mediu, Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, a anuntat: „ Lucram la noua strategie energetica, luand in considerare cele doua capitole deja elaborate. Se va face o analiza diagnostic a sectorului energetic. Suntem in curs de elaborare a documentatiei de licitatii, in vederea selectarii unui consultant international, care sa asiste Guvernul si Ministerul in definirea documetului strategiei”.
La randul sau, Claudiu Dumbraveanu, expert si consilier al presedintelui ANRE, fost vicepresedinte ANRE, a punctat: “Avem o strategie energetica adoptata in 2007 si setata pana in 2020. Suntem acoperiti teoretic de o strategie. Nu avem insa o analiza anuala a acestei strategii si a modului de indeplinire a acesteia, respectiv a corectiilor ce trebuiesc aduse. Avem o strategie energetica a Europei pana in 2035, motivpentru care trebuie sa revizuim strategia energetica a Romaniei pe scheletul celei europene”.
Romania are sansa unui mix energetic optim, care trebuie conservat – energia eoliana si energia fotovoltaica drept energii regenerabile volatile, hidroenergia ca energie regenerabila ajustabila, centralele electrice ajustabile pe gaze naturale, centralele electrice flexibile si limitate pe carbuni si centralele nucleare pentru sarcina de baza, a fost concluzia dezbaterilor conferintei de la Brasov, care a reunit circa 150 participanti.
Ziua Energiei Brasov s-a dovedit a fi, din nou, locul de intalnire a investitorilor din sectorul regenerabilelor, acestia reclamand zecile de probleme care i-au adus la un pas de faliment sau insolventa. “Avem cazuri de insolventa, turbine demontate, producatorii de energie din surse regenerabile sunt impinsi cu buna stiinta spre faliment. Venim cu o propunere catre autoritati, in conditiile in care s-a decis limitarea contributiei de energie verde pe facturile de energie la 35 RON pe MWh:sa renuntam la sistemul cu certificate verzi si cota, sa optam pentru un sistem asemanator cu contributia de cogenerare de inalta eficienta, o suma de bani care sa fie distribuita in baza unui algoritm tuturor producatorilor de energie verde. Daca regenerabilii nu supravietuiesc, pretul energiei va fi mai mare, cu toata atentia autoritatilor pentru consumatori! “, a declarat Martin Moise, Director Executiv REPOM, Vicepresedinte PATRES (Organizatia Patronala a Producatorilor de Energie din Surse Regenerabile).
Asigurand investitorii ca la Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri este o noua abordare, favorabila resurselor in energie regenerabila, Felicia Racasanu a afirmat: “A lipsit o analiza de impact, in conditiile unor schimbari legislative sucesive, care au atacat investitorul! Ministerul vrea sa fluidizeze legislatia in baza unui studiu, pentru a vedea cu cat se va incarca factura consumatorului si cat poate sa reziste producatorul in regenerabile. Lucram la diverse scenarii, cu cresterea cotei obligatorie de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi, cautam o formula optima, legala, de sprijinire a investitorilor in regenerabile. O varianta este si o formula juridica de schimbare a cotei ori de cate ori piata sau contextul o cere”. In completare, Prof. Viorel Lefter, Presedinte PATRES a solicitat sa se organizeze o dezbatere publica in acest sens, inainte ca schimbarile sa intre in vigoare.
Organizatorul unei conferinte dedicate energiei, pentru a opta oara consecutiv, investitorul german Jürgen Ludwig a transmis urmatorul mesaj, in numele tuturor investitorilor care au indraznit sa faca afaceri in Romania: „Stimate Guvern al Romaniei si stimate autoritati:
fiti concreti; ramaneti la ceea ce ati decis; permiteti un profit rezonabil pentru toti investitorii din sectorul energetic; faceti primul pas inca de prima data – altfel va veti poticni asa cum se intampla astazi;
Romania este binecuvantata cu resurse naturale – hidro, eolian, solar si biomasa. Folositi aceste resurse pretioase; reduceti mai mult emisiile de gaze cu efect de sera; nu mai faceti investitii in sectorul nuclear si in carbune; si, nu in ultimul rand, colaborati mai strans cu vecinii dumneavoastra din regiunea Europei de Sud-Est – inclusiv tarile nemembre ale Uniunii Europene din zona de Vest a Balcanilor. Alinierea politicilor energetice transfrontaliere (energia din surse regenerabile), conditiile pietei, schemele promotionale si un mai mare schimb de energie transfrontalier va contribui nu numai la indeplinirea obiectivelor Romaniei, ci va defini un pas catre o uniune a energiei la nivel regional, cat si o Uniune ‘reala’ Europeana a Energiei.”