Marea Britanie taie sever subvențiile pentru regenerabile

Data: 28-07-2015

Sursa: ENERGYNOMICS

Guvernul britanic vrea să reducă radical subvențiile pentru regenerabile, întrucât costurile au scăpat de sub control, iar consumatorul trebuie să fie protejat împotriva creșterii facturilor, conform The Guardian. Măsurile sunt mai draconice decât se preconiza, iar Greenpeace susține că acestea ar afecta investițiile și ar zdrobi credibilitatea guvernului lui David Cameron privind politica de schimbări climatice.

În urma unei asalt recent asupra fermelor eoliene terestre, energia solară și energia generată de biomasă – pelete și plante – sunt acum în colimator. Propunerile guvernului includ eliminarea nivelului garantat de subvenții pentru uzine pe bază de cărbune, care urmau să fie convertite în producătoare de energie verde.

Deasemenea, va fi lansată o dezbatere publică asupra subvențiilor pentru instalațiile solare mai mici, care vor include opțiunea de a elimina ajutorul pentru panouri solare mai devreme decât era de așteptat.

Va exista, de asemenea, o revizuire a unui alt regim subvenție – tariful de alimentare (feed-in tariff), care subvenționează energia solară și eoliană – care, spun miniștrii- va aduce bugetului Marii Britanii economii suplimentare semnificative.

Amber Rudd, secretarul pentru energie și schimbările climatice, a declarat că scopul măsurilor a fost de a readuce costurile sub control și a negat că acestea ar alunga investitorii. Ea a adăugat: “Prioritățile mele sunt clare. Avem nevoie să ținem facturile cât mai jos posibil pentru familiile muncitoare și întreprinderi, în același timp reducând emisiile în modul cel mai rentabil.”

“Sprijinul nostru a redus costul energiei regenerabile în mod semnificativ. Deoarece costurile continuă să scadă, devine mai ușor pentru anumite părți din industria energiilor regenerabile să supraviețuiască fără subvenții. Luăm măsuri pentru a proteja consumatorii, protejând în același timp investițiile existente”.

Guvernul a declarat că a oferit deja sprijin financiar vital sectorului energiei regenerabile pentru a ajuta la crearea de tehnologii noi și inovatoare, reduce emisiile de carbon și pentru a crește cantitatea energiei electrice cu emisii reduse de carbon, pentru consumatorii casnici și companiile din Marea Britanie.

Însă Rudd a declarat că ultimele estimări ale Oficiului pentru Responsabilitate Bugetară au arătat că subvențiile verzi aferente facturilor de consum vor fi mai mari decât se prognozase anterior, la momentul lansării schmei de subvenții.

Acest lucru a fost cauzat de un număr de factori incontrolabili, cum ar fi prețurile mai mici ale energiei electrice en-gros, absorbția mai mare decât era de așteptat a tarifelor de feed-in și progresul mai rapid decât se estimase al eficienței tehnologice, ceea ce se traduce prin faptul că sursele de energie regenerabilă de nouă generație produc multă energie electrică decat se credea anterior.

Greenpeace spune însă că guvernul exagerează în mod deliberat impactul energiei regenerabile asupra facturilor și că momentul actual nu putea fi mai rău pentru producătorii de energei solară, deoarece suvbențiile sunt aproape nule.

“Tăierea subvențiilor va trimite în faliment unele afaceri și va reduce nivelul investițiilor. Vor fi pierdute locuri de muncă, iar emisiile vor rămâne la un nivel ridicat într-o perioadă în care politicile și finanțarea ar trebui să asigure exact contrarul”, a declarat Daisy Sands, șeful campaniei energetice al Greenpeace.