MIX-UL DE COMBUSTIBIL – UNA DINTRE TEMELE DEZBATUTE IN CADRUL LUCRARILOR FOREN 2016

Data: 15-06-2016

In perioada 12 – 16 iunie 2016, CE Oltenia participa la lucrarile Forumului Regional al Energiei pentru Europa Centrala si de Est – FOREN 2016 cu tema: „Energia sigura si sustenabila pentru regiune”. 

FOREN 2016, organizat cu sprijinul Consiliului Mondial al Energiei, se afla la cea de-a treisprezecea editie si este cel mai important si reprezentativ eveniment pentru comunitatea energeticienilor din Romania.

Una dintre temele dezbatute in cadrul lucrarilor FOREN 2016, la care au participat reprezentantii CE Oltenia, a adus in discutie “Optiunile pentru mix-ul de combustibil in regiune”.

CE Oltenia a prezentat evolutia energiei pe baza de carbune in ultimii ani, viitorul carbunelui in contextul politicilor energetice mondiale ridicand un semn de intrebare major.

Cota de piata a energiei produse in centralele pe carbune este in continua scadere. De exemplu, in ziua cu cel mai mare consum de energie electrica din iarna 2011 – 2012, productia a fost acoperita preponderent de centralele pe carbune (46,9 %), iar in ziua cu cel mai mare consum de energie electrica inregistrat in iarna 2015-2016,  procentul a ajuns la 33,3 % .

Restructurarea sectorului de producere a energiei electrice realizata prin formarea a 10 unitati independente a avut drept scop teoretic realizarea competitiei pe piata interna de electricitate, insa descentralizarea sectorului de producere a energiei electrice in Romania a fost mult mai mare decat media EU. Actuala organizare reprezinta un model unic cel putin in EU, ce nu permite realizarea concurentei reale pe piata de energie electrica, nefiind comparabile costurile de productie.

Pentru CE Oltenia aceste costuri sunt influentate de o serie de factori externi nefavorabili, desi in Romania este necesara o piata pentru carbune pe termen lung pentru mentinerea sigurantei energetice a sistemului si continuitatii in alimentarea cu energie a consumatorilor.

CE Oltenia sustine necesitatea crearii unui mix energetic echilibrat, luand in considerare faptul ca proiectele de mediu implementate la nivelul sucursalelor companiei demonstreaza ca depoluarea este posibila prin tehnologii si nu prin inchiderea producatorilor clasici, implicatiile fiind multe: de la problematica sociala, pana la problematica stabilitatii sistemelor energetice.