Noile normele europene de poluare isi propun sa puna energia pe carbune pe chituci?

Data: 1-08-2017

Sursa:ENERGY CENTER

Toti operatorii termocentralelor din Romania vor trebui sa realizeze modificari ale instalatiilor pentru a putea functiona legal sau sa isi inceteze activitatea in urmatorii patru ani, datorita noilor norme UE publicate astazi. Standardele revizuite impun reduceri ale emisiilor poluante, insa companiile si statul par a fi nepregatite, se arata intr-un raport lansat de Asociatia Bankwatch. Chiar daca noile limite sunt aparent mult mai stricte comparativ cu precedentele, acestea sunt bazate pe tehnologii si solutii care functioneaza deja in Europa.

Noile limite devin mai stricte pentru emisiile de oxizi de azot (NOx), dioxid de sulf (SO2) si particule in suspensie (PM 10), carora li se adauga limite pentru substante poluante care nu au fost monitorizate pana in prezent, precum mercur, acid fluorhidric (HF) sau acid clorhidric (HCL). Aceste substante toxice sunt asociate cu o serie de probleme de mediu si de sanatate, inclusiv cresterea incidentei cazurilor de astm si bronsita sau aparitia ploilor acide. Asigurarea faptului ca termocentralele vor utiliza cele mai bune tehnici disponibile pentru a reduce poluarea va contribui la o reducere semnificativa a emisiilor si va avea un efect pozitiv asupra calitatii aerului in Europa.

La ora actuala, in Romania functioneaza 6 termocentrale pe lignit si 2 pe huila, alcatuite din 16 instalatii mari de ardere (IMA). O IMA este alcatuita din una sau mai multe unitati care emit gaze prin acelasi cos. Fata de limitele de emisie prevazute de Legea 278/2013 privind emisiile industriale, numai termocentralele Turceni IMA 2 si 3, Rovinari, Isalnita si Craiova II respecta limitele de emisie, in timp ce Mintia, Paroseni, Govora nu respecta limitele de emisie sau nu au autorizatie integrata de mediu valabila. CET Iasi II nu a comunicat limitele de emisie. In urmatorii patru ani toate cele 8 termocentrale analizate in raportul realizat de Asociatia Bankwatch vor trebui sa realizeze modificari importante ale instalatilor, impreuna cu proceduri de emitere sau revizuire a autorizatiilor integrate de mediu. In aceste conditii este posibil ca pana in 2021 niciuna dintre cele 8 termocentrale sa nu mai poata functiona legal.

Conformarea la nivel comunitar la noile norme s-ar ridica la un cost de aproximativ 15.4 miliarde euro, in timp ce 82% din capacitatea de productie pe baza de carbune prevazuta pentru 2021 nu indeplineste in prezent standardele minime. Inregistrand un declin dramatic al carbunelui, incertitudinea creata de limitele mai stricte privind poluarea determina centralele pe baza de carbune sa considere inchiderea activitatii ca singura alternativa.

„Aceste reguli stricte semnaleaza sfarsitul iminent al carbunelui in Europa. Guvernele UE au acum la dispozitie o perioada de maximum 4 ani pentru a-si adapta sistemele energetice la noile limitari si pentru a asigura o tranzitie justa pentru lucratorii si comunitatile care vor fi afectate direct de aceste schimbari”, considera Alexandru Mustata, coordonator de campanii pentru Asociatia Bankwatch.