„O nouă economie energetică mondială este în curs de dezvoltare”

Data: 13-10-2016

Sursa: BURSA

Blănculescu: „Politicienii şi industria energetică trebuie să se trezească la realitate”
Ionel Blănculescu: „Digitalizarea va revoluţiona modul în care este efectuat serviciul de furnizare a energiei”

O nouă economie energetică mondială este în curs de dezvoltare, spune analistul economic Ionel Blănculescu, apreciind că civilizaţia noastră „are nevoie să îmbrăţişeze energia regenerabilă pe o scară şi într-un ritm aşa cum nu am văzut până acum”.

Ionel Blănculescu, Senior Advisor la Global Resources Partnership, pentru România, Turcia şi ţările din Centrul şi Sud-Estul Europei, prezent la Congresul Mondial al Energiei, ne-a transmis că evenimentul îşi continuă lucrările la Istanbul, tema celei de-a treia zi fiind „Soluţii politice pentru asigurarea prosperităţii: Îmbrăţişarea Trilemei” şi vizând schimbările instituţionale necesare pentru a echilibra Trilema Mondială din domeniul energiei.

Domnia sa ne-a precizat: „În definirea dată de Consiliul Mondial al Energiei, durabilitatea energetică se bazează pe trei dimensiuni principale: securitate energetică, echitate din punct de vedere al accesului la energie, precum şi durabilitatea mediului. Aceste trei obiective constituie o «trilemă» care implică legături complexe interconectate între sectorul public şi cel privat, autorităţile de reglementare, factorii economici şi sociali, resursele naţionale, preocupările legate de mediu şi comportamentele individuale.

Furnizarea de politici care abordează în acelaşi timp securitatea energetică, accesul universal la servicii energetice accesibile, precum şi producţia şi utilizarea de energie, sensibilă din punct de vedere al factorilor de mediu, reprezintă una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă guvernele din întreagă lume. Trebuie să acceptăm că această generaţie are de făcut alegeri dificile astfel încât să aducă schimbări reale pentru planetă şi pentru generaţiile viitoare. Politicienii şi industria energetică trebuie să se trezească la realitate”.
Având în vedere că politicile neclare şi instabile sunt considerate ca fiind unele dintre cele mai mari riscuri pentru dezvoltarea unor sisteme energetice durabile, lucrările Congresului Mondial al Energiei sprijină dialogul dintre politicieni şi factorii de decizie din energie, pentru dezvoltarea cunoaşterii şi înţelegerii strategiilor şi a politicilor eficiente şi pentru a oferi transformarea necesară a sistemului energetic.
Consiliul Mondial al Energiei a realizat, în parteneriat cu Oliver Wyman, companie internaţională de consultanţă ce activează în peste 26 de ţări, un instrument de măsurare a indicelui energetic, care clasifică ţările în funcţie de capacitatea lor de a furniza energie durabilă prin cele trei dimensiuni: securitate energetică, echitate energetică (accesibilitate şi suportabilitate) şi durabilitatea mediului, ne-a informat Ionel Blănculescu. Acest clasament măsoară performanţa generală în realizarea unui mix de politici durabile şi evidenţiază scorul obţinut de fiecare ţară în gestionarea celor trei dimensiuni ale „trilemei”.
Subiectele principale ale zilei de ieri au vizat, printre altele, revoluţia energetică din Germania.
Aşteptările la nivel internaţional asupra acestui program erau mari, sperându-se la o schimbare mult mai completă şi mai radicală a sistemului energetic german, subliniază domnul Blănculescu, apreciind că, în fapt, până acum a însemnat o redirecţionare spre sursele regenerabile de energie, cărora li se acordă o atenţie sporită. „Revoluţia energetică a debutat cu o nouă abordare care îngloba eficienţa energetică, securitatea energetică, energiile regenerabile şi eliminarea treptată e energiei nucleare, câţiva ani mai târziu abordând şi tema schimbărilor climatice – dar succesul sau eşecul tranziţiei energetice este acum măsurat în emisiile de carbon”, a adăugat domnia sa.

Obiectivul Germaniei este reducerea nivelului emisiilor cu 80-95% faţă de cel din 1990, până în anul 2050, nivel corelat cu obiectivul Uniunii Europene.

Introducerea sistemelor distribuite de producere a energiei electrice a fost un alt subiect aflat, ieri, pe ordinea de zi, la Istanbul.

În timp ce contribuţia tehnologiilor regenerabile de producere a energiei continuă să crească la nivel mondial, sursele convenţionale joacă în continuare un rol important în alimentarea cu energie electrică, în deceniile viitoare. De fapt, mixul de generare de energie diferă de la ţară la ţară, reflectând condiţiile locale. Acest lucru face necesară dezvoltarea în continuare a eficienţei tuturor tehnologiilor de producere a energiei disponibile. Digitalizarea va revoluţiona modul în care este efectuat serviciul de furnizare a energiei, mai subliniază Ionel Blănculescu.

 Acesta menţionează că 43% din energia produsă în Danemarca este din surse regenerabile, această ţară având ca obiectiv ca 70% din energie să fie regenerabilă, până în 2020. Germania produce din surse regenerabile aproape 30% din totalul energetic şi are că target 60% – până în 2035 şi 80% – până în 2050. China este lider mondial în investiţiile făcute în sectorul energiei regenerabile, precum şi cel mai mare producător de panouri solare.