Ponta: Salut investiția chineză de 1 miliard de dolari de la Rovinari

Data: 31-10-2014

Sursa: AGERPRES

Premierul Victor Ponta a declarat vineri că Guvernul va sprijini toate investițiile în dezvoltarea și retehnologizarea producătorilor de energie termo, hidro și nuclear, context în care a salutat înființarea companiei cu capital mixt de tip Independent Power Producer (IPP) pentru realizarea unui grup energetic de 500 MW la Rovinari.

„Guvernul va sprijini toate investițiile în dezvoltarea și retehnologizarea producătorilor de energie termo, hidro și nuclear. Pentru aceasta este însă nevoie de parteneri cu putere financiară și tehnologică extrem de mare. Am vrut să salut acest proiect la Rovinari, care presupune o investiție de aproape 1 miliard de dolari”, a afirmat Ponta, la Palatul Victoria, la semnarea acordului între Complexul Energetic Oltenia și China Huadian Engineering.

Prim ministrul a apreciat că această investiție, dar și alte proiecte româno-chineze care urmează să fie implementate, vor ajunge la cifra de 7 miliarde de dolari.

„Ieri am fost la Complexul Energetic Hunedoara împreună cu cei doi miniștri și știm cât de important va fi proiectul de retehnologizare — 270 de milioane de euro pentru retehnologizarea unui grup la Complexul Energetic Hunedoara. Știu cât de avansat este proiectul privind grupul III și IV de la Cernavodă, în care investitorul chinez selectat va investi peste 4 miliarde de dolari. Și m-am bucurat să aflu că avem mulți competitori interesați și intrați în procedura pentru centrala de la Tarnița — peste 1,5 miliarde de euro investiții. Dacă adunăm doar aceste patru investiții în energie, putem ajunge la acea cifră de 7 miliarde de dolari, pe care o anunțam ca un obiectiv de investiții în energie în urmă cu un an, tot în această sală, alături de prim-ministrul Chinei, domnul Li Keqiang”, a spus Ponta.

La ceremonie au mai participat ambasadorul Chinei la București, Huo Yuzhen, ministrul Economiei, Constantin Niță, președintele Complexul Energetic Oltenia, Laurențiu Dan Ciurel, și președintele China Huadian Engineering, Yang Yong.

AGERPRES/(A — autor: Doroteea Purcărea, editor: Mihai Simionescu)