România are potențialul de a deveni un hub energetic regional iunie 20, 2017

Data: 20-06-2017

Sursa: FOCUS ENERGETIC

„România are potențialul de a deveni un hub energetic regional, însă nu m-aș hazarda să zic că va fi realizat imediat”, a declarat CEO-ul OMV Petrom, Mariana Gheorghe, în cadrul Profit Growth.forum.
Aceasta a spus că interconectarea este doar o condiție necesară, însă insuficientă pentru ca România să poată deveni un hub energetic regional. “În prezent, România are probleme cu interconectarea la infrastructura din statele vecine la gaze, însă și la electricitate interconectarea este limitată”, a mai spus Mariana Gheorghe. Pe lângă interconectare, este nevoie de o componentă de reglementare, dar și de una comercială. Partea comercială depinde de modul în care se întâlnesc cererea și oferta, dacă cele două se intersectează “pe un traseu care trece prin România”. În acest sens, CEO-ul OMV Petrom s-a declarat optimist, ca urmare a posibilității ca, în următorii ani, în urma unei eventuale decizii de începere a activității de producție de gaze din Marea Neagră, atât de către compania pe care o conduce, cât și de către alte companii, România să ajungă în poziția de a produce mai mult gaz decât necesarul de consum intern.
Mariana Gheorghe a susținut că dezvoltarea durabilă a României și, implicit, investițiile în infrastructură sunt dependente de colaborarea dintre sectorul public și cel privat. “În domeniul nostru, dacă nu investești, nu supraviețuiești”, a atenționat șefa OMV Petrom, amintind că, în ultimii 10 ani, compania pe care o conduce a investit 13 miliarde de euro. În plus, a precizat Mariana Gheorghe, în următorii 10 ani, sectorul energetic din România are nevoie de investiții de 4 miliarde de euro pe an pentru a putea asigura dezvoltarea sustenabilă a domeniului, dar și a altor domenii conexe. “Dacă nivelul impozitării anumitor activități era mai permisibil, am fi putut investi și mai mult”, a adăugat directorul executiv al OMV Petrom, care crede că ar trebui să existe un raport optimal între banii lăsați la dispoziția companiilor și cei aduși prin impozitare la bugetul de stat. În opinia sa, eficiența nu trebuie solicitată numai sectorului privat, ci și celui de stat, în special în ceea ce privește eficiența instituțională a actului de guvernare și a cheltuirii banului public.
E nevoie în continuare de resurse fosile de energie
„Iarna trecută a demonstrat că e nevoie în continuare de resurse fosile de energie, iar gazul este cea mai curată dintre ele. Nu sunt suficiente centralele de producție de energie regenerabilă pentru securitatea aprovizionării cu energie a României”, a declarat, la rândul său, în cadrul manifestării publicaţiei Profit.ro, directorul general adjunct al Romgaz, Dumitru Rotar.
Pe de altă parte, acesta a afirmat că încrederea de care companiile petroliere au nevoie pentru a investi sumele masive necesare dezvoltării de noi resurse de hidrocarburi a fost „zgâlțâită” de multe ori în ultimii ani de măsurile fiscale ale guvernelor, precum taxa de stâlp sau impozitul pe veniturile suplimentare obținute de producătorii interni din dereglementarea prețurilor de vânzare. „România este a 4-a țară din Europa din punct de vedere al producției de gaze naturale, suntem capabili să asigurăm continuitatea și securitatea aprovizionării. Una din explicații, mai ales după aderarea la UE, a fost stabilitatea legislativă. Legea petrolului din 2004 nu a fost, practic, modificată deloc de atunci. S-au investit sume masive pentru dezvoltarea de noi resurse, totul având la bază încrederea. Încrederea a fost, însă, de multe ori “zgâlțâită”, prin măsuri precum taxa de stâlp sau impozitul pe veniturile suplimentare din liberalizarea prețurilor, despre care auzim acum că va fi majorat și permanentizat”, a declarat Rotar.
Directorul general adjunct al Romgaz s-a referit la informația potrivit căreia cota de impunere a impozitului pe veniturile suplimentare obținute de producătorii interni de gaze naturale ca urmare a dereglementării prețurilor de vânzare va fi majorată de la 60% la 80% în situația în care prețul de vânzare depășește 85 lei/MWh.
În plus, acest impozit, introdus inițial în 2013 pe o perioadă de un an, care a fost prelungită de atunci în fiecare an cu câte încă 12 luni, va deveni o taxă permanentă, fără limită de aplicare în timp, potrivit amendamentelor aprobate recent de către Comisia de Industrii a Camerei Deputaților la OG nr. 7/2013 prin care Guvernul Ponta a introdus impozitul. Amendamentele au fost introduse în raportul la proiectul de lege de aprobare a Ordonanței din 2013 și urmează acum ca plenul Camerei Deputaților, cameră decizională, să se pronunțe prin vot asupra draftului de act normativ.
Listarea companiilor de stat reprezintă o adevărată modificare a ADN-ului
Listarea companiilor de stat din sectorul energetic reprezintă o adevărată modificare a ADN-ului acestora, conducând la transparentizarea și responsabilizarea activității și conducerii respectivelor companii, a declarat Oana Truță, membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica şi vicepreședintele Franklin Templeton Investment Management LTD, sucursala București, administratorul Fondului Proprietatea.
Oana Truţă a reiterat poziția Fondului Proprietatea (FP) de a se opune includerii mai multor companii de stat în sfera de aplicare a excepțiilor de la guvernanța corporativă. Reamintim, în 6 iunie, Senatul a adoptat cu majoritate de voturi, în calitate de primă cameră sesizată, modificarea ordonanței privind guvernanţa corporativă, exceptând de la obligația de a avea management selectat pe criterii de competență o serie de companii de stat, între care Complexul Energetic Oltenia, CEC Bank, Eximbank, Tarom etc. În prezent, propunerea legislativă este trimisă către Camera Deputaților, care este camera decizională.
Potrivit FP, lista companiilor exceptate ar putea fi suplimentată. “Din perspectiva noastră, a investitorilor financiari, chiar dacă minoritari, în companiile energetice majoritare de stat, guvernanța corporativă este un pilon de bază pentru dezvoltarea unor strategii de dezvoltare sănătoase și durabile, în vederea tranparentizării și responsabilizării acestora”, a declarat Oana Truță. Fondul Proprietatea, administrat de Franklin Templeton, are în portofoliu, potrivit Oanei Truțcă, companii care, în urma listării pe bursă, și-au majorat profiturile de 3-4 ori între 2011-2016. În opinia sa, acționarii n-ar trebui să se ocupe cu elaborarea de strategii de dezvoltare a companiilor la care dețin participații, ci conducerea managerială, profesionistă, ar trebui să propună planuri de dezvoltare.
Statul nu poate fi exclus din sectorul energetic
Pe de altă parte, Corneliu Bodea, președinte al Asociației Centrul Român al Energiei, a declarat că statul nu poate fi exclus din sectorul energetic și nu se poate cere companiilor din domeniu să-i suplinească lipsa de viziune. „Nu putem exclude statul din sectorul energetic. Managementul de business vine să suplinească lipsa de viziune a statului, ceea ce este grav. Așa ajungem, de exemplu, ca Hidroelectrica să realizeze profit-record și să aibă volum enorm de numerar, iar Complexul Energetic Oltenia – aproape de pragul insolvenței. Nu putem cere companiilor să suplinească rolul statului”, a arătat Bodea.
Potrivit acestuia, statul trebuie să definească mixul optim al producției de energie, pe surse, și să ia măsuri pentru ca investițiile în unități de generare de electricitate să poată fi finanțate, în condițiile în care aceste proiecte, pe termen foarte lung, cu riscuri mari și care necesită volume enorme de cash, nu pot obține singure credite de la bănci. „Nici în Europa investițiile în generarea de energie nu sunt bancabile”, a punctat Corneliu Bodea.