Se reia vânzarea de acțiuni la companiile de stat. Guvernul a adoptat un proiect de lege. Ministrul Energiei asigură: Nu privatizăm! Listarea unor pachete minoritare de acțiuni pe bursă nu înseamnă PRIVATIZARE

Data: 4-02-2021

SURSA:INVEST ENERGY

Guvernul a adoptat proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică. Practic, se abrogă interdicția de a se vinde participațiile statului la companiile la care statul este acționar.

”Este un proiect de lege pe care l-am susținut și consider că este necesar. Așa cum am mai declarat, în alte ocazii, aș dori să dau asigurări că nu privatizăm. Statul trebuie să fie acționar majoritar în toate societățile și companiile de interes strategic național din domeniul Energiei. Și așa va fi. Listarea unor pachete minoritare de acțiuni pe bursă nu înseamnă PRIVATIZARE, ci șansa de modernizare, de a face investiții, de care, evident, va beneficia fiecare român”, a declarat ministrul Energiei Virgil Popescu.
Prezentul proiect de lege propune abrogarea prevederilor art. 1 – 3 Legii nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, cu modificările ulterioare, valorificarea acțiunilor netrebuind să fie privită ca un scop în sine, ci ca un proces prin care transferul de proprietate trebuie să se regăseasca în recapitalizare, modernizare, investiții, cu efecte pozitive în ceea ce priveste eficiența economică.

Astfel, prin diversificarea acționariatului, se intenționează asigurarea revenirii la o situație de competiție pe piață, în care fiecare companie și societate națională, instituție de credit și orice altă societate la care statul are calitatea de acționar urmărește să atingă anumite obiective prin înstrăinarea acțiunilor deținute de stat, precizează Ministerul Energiei.
Potrivit reprezentanților ministerului, prin abrogarea articolelor 1, 2 și 3 din Legea nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică, cu modificările ulterioare, se vor evita atât, agravarea situației economice a unor operatori economici la care statul deține calitatea de acționar, potențialele situații de intrare în insolvență și afectarea statului prin diminuarea veniturilor, precum și consecințele în plan social. Se estimează că prin realizarea transferului de acțiuni în economie prin implementarea unor măsuri care să conducă la eficientizarea activității acestora sub aspectul utilizării resurselor și evitarea de blocaje financiare în economie.