Senatul a dat undă verde listării la bursă a companiilor de stat

Data: 24-03-2021

SURSA:BURSA

Companiile de stat vor putea să fie listate la bursă, iar cele care au probleme financiare vor putea să vândă o parte din active pentru stingerea datoriilor. Acest lucru va fi posibil după ce proiectul legislativ votat ieri de plenul Senatului, cu 70 voturi pentru, 51 voturi împotrivă, zero abţineri, va trece şi de Camera Deputaţilor care este for decizional.

Abrogarea legii 173/2020 prin care fosta majoritate parlamentară condusă de PSD a oprit listarea la bursă a companiilor de stat şi vânzarea activelor în cazul companiilor cu grave probleme financiare, a constituit un nou moment de dispute politice între coaliţia de guvernare şi opoziţie.

În cadrul dezbaterilor generale, senatorul social-democrat Daniel Zamfir a afirmat că guvernul pregăteşte prin acest proiect de lege prăduirea ţării.

„Guvernul a modificat legea 173/2020 prin ordonanţă de urgenţă în care a schimbat cuvântul participaţiuni cu acţiuni, ca să se poată vinde activele, iar ulterior a venit cu o mega-aberaţie. Nu am mai întâlnit vreodată o lege cu un singur articol care ne spune să abrogăm trei articole din altă lege, unde va rămâne doar unul singur. (…) Vreţi să vindeţi participaţiunile statului la cele mai importante societăţi pe care statul le are. Suntem singura ţară care ne propunem ca Guvernul să vândă participaţiunile la societăţile care au rămas perla coroanei. Ăsta este modelul economic în care vreţi să mergeţi şi acesta este prăduirea României. (…) Niciodată PSD nu a fost împotriva privatizării. Aici e vorba despre listarea acţiunilor statului într-o perioadă nepotrivită, când piaţa este jos şi nicio ţară din Europa nu face lucrul acesta”, a spus Daniel Zamfir.

De aceeaşi părere sunt şi senatorii Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), care, prin vocea parlamentarului Mircea Dăneasa au precizat că societăţile de stat au pierderi financiare din cauza salariilor nesimţite ale celor cu funcţii de conducere.

„Guvernul Cîţu-Barna-Kelemen este pe cale să comită ultima crimă economică asupra companiilor de stat care au mai rămas. Prin această lege se dă liber la vânzarea ultimelor companii strategice. (…) Abrogarea legii 173/2020 va afecta serios sectoare întregi ale economiei naţionale: energetic, transport, bancar. Este vorba despre active impresionante în toate aceste domenii. Guvernul invocă eficientizarea companiilor de stat prin listarea la bursă a unor pachete minoritare, dar nu arată că prin majorare de capital viitorii acţionari străini le vor prelua integral”, a afirmat senatorul Mircea Dăneasa.

La rândul său, senatorul independent Diana Iovanovici-Şoşoacă a declarat că preţul intrării României în spaţiul Schengen este vânzarea portului Constanţa pentru ca portul olandez Rotterdam să strălucească şi că membrii guvernului vor primi şpagă pentru vânzarea companiilor strategice.

De partea proiectului de lege care permite ca statul să renunţe la o parte minoră din participaţiunile sale şi ca firmele de stat cu probleme financiare să poată să vândă o parte din activele lor, s-au situat parlamentarii din arcul guvernamental, care au arătat că adoptarea acestei legi reprezintă salvarea mai multor companii şi a mii de locuri de muncă.

„Cei de la PSD se tem de privatizare pentru că un management modern va elimina clientela de partid. Prin legea 173/2020, societăţile care se restructurează nu pot să vândă o parte din active şi riscă insolvenţa. Vorbim despre Complexul Energetic Oltenia, Complexul Energetic Hunedoara şi Compania Naţională a Uraniului. De aceea este necesară abrogarea legii 173/2020. În privinţa listării la bursă, din vânzarea a 15% din acţiunile Hidroelectrica se poate atrage un capital de peste un miliard de euro care poate fi folosit pentru câmpuri eoliene în offshore”, a afirmat Sorin Bumb, senator PNL.

Senatorul Lorant Antal, din partea UDMR, a arătat că proiectul legislativ nu prevede vânzarea niciunei companii, ci doar creează cadrul legal pentru eventualele listări sau vânzări de participaţiuni ale statului.

„Prin faptul că votăm această lege, nu vindem nimic, nu listăm nimic, ci creăm oportunitatea celor două ministere – Energiei şi Economiei -, ca să analizeze companiile din portofoliu şi, dacă ajung la concluzia că sunt companii care pot lista pe bursă pachete minoritare de acţiuni, atunci pot să dea drumul la aceste listări. Avem o bursă subcapitalizată. Să încercăm să găsim soluţii pentru capitalizarea unei burse care ajută întreaga economie a ţării”, a spus reprezentantul UDMR.

Cristian Bordei, senator din partea USR PLUS a arătat că legea 173/2020 a agravat situaţia financiară a unor companii de stat care se află pe punctul de a intra în insolvenţă şi de aceea este necesară abrogarea respectivul act normativ. Domnul Bordei a precizat că prin adoptarea noului proiect de lege, vor fi salvate companiile aflate în dificultate – care îşi vor putea vinde o parte din active pentru achitarea datoriilor – şi vor fi dezvoltate companiile de stat sănătoase, printr-o infuzie de capital.