SITUATIA EXPORTULUI DE ENERGIE ELECTRICA PREZENTATA DE TRANSELECTRICA CONTRAZICE AFIRMATIILE ANRE

Data: 22-09-2015

Din graficul de mai jos (prezentat de Transelectrica la sedinta Consiliului Consultativ al Pietei Angro de Energie) se poate face cu usurinta o comparatie intre cantitatile de energie exportate in perioade similare ale anilor 2014 si 2015.

Se observa ca exportul este mai mare in anul 2015 fata de anul 2014 numai in lunile in care hidraulicitatea si vantul au valori crescute. Incepand cu luna mai, respectiv in perioada caniculara a anului si, implicit in perioada secetoasa, exportul de energie electrica a scazut, avand valori sub cele din aceeasi perioada a anului trecut.

prezentare transelectrica

De asemenea, media pe 9 luni 2015 (732 MW), IN CARE PIETELE AU FOST IN PERMANENTA CUPLATE, este mai mica cu 30 MW decat media din cele 9 luni ale anului 2014 (762 MW), perioada IN CARE PIETELE NU AU FOST CUPLATE.

Prin urmare, nu cuplarea pietelor a determinat cresterea exportului de energie, asa cum a transmis ANRE printr-un comunicat de presa cu titlul „Exporturile de energie electrica ale Romaniei au crescut dupa cuplarea pietelor”, ci productia crescuta de energie regenerabila