Bulgarii vor să fie consiliaţi de români în privinţa liberalizării pieţei de energie

Data: 29-09-2016

Sursa: CAPITAL

Bulgarii vor să înveţe din experienţa românească cu liberalizarea pieţei de energie, pentru că ANRE din România este mai avansată în implementarea mecanismelor de piaţă liberă în energie.

“Discuţiile cu colegii noştri români sunt foarte importante şi extrem de fructuoase. În activitatea sa, autoritatea de reglementare română este în avans faţă de cea bulgară şi de aceea suntem bucuroşi să avem ocazia să învăţăm din experienţa lor, astfel încât să putem activa împreună în piaţă regională”, a spus Ivan Ivanov, preşedintele Comisiei de Reglementare în domeniul Energiei şi al Apei din Bulgaria (EWRC), cu ocazia unei vizite de lucru în România, la începutul acestei săptămâni.

Printre altele, reglementatorii bulgari i-au informat pe cei români cu privire la ultimele evoluţii din sectoarele energiei electrice şi gazelor naturale, precum şi ale pieţei de energie din Bulgaria. Unul dintre cele mai importante evenimente din următoare perioadă îl reprezintă lansarea bursei independente de energie din Bulgaria, un alt capitol la care România este mai avansată, bursa locală OPCOM fiind activă de peste 10 ani. În acest moment, pe plan regional se fac primii paşi pentru interconectarea reţelelor de gaze şi electricitate, scopul final fiind ca România, Grecia şi Bulgaria să creeze un hub de energie care să rivalizeze cu cele din Vest.

Unul dintre cele mai importante proiecte este BRUA, al cărui prim segment a şi fost finalizat, ce reprezintă interconecrtarea sistemelor gaziere ale celor trei ţări, cu ieşire către Ungaria şi, mai departe, către Vestul Europei. Şi pentru UE, acest proiect este deosebit de important, având în vedere că au pus pe masă 180 de milioane de euro pentru cofinanţarea lucrărilor, Acest aspect a fost punctat şi de preşedintele ANRE Niculae Havrileţ, care a afirmat că “Bulgaria, Grecia şi România sunt în preajma punerii în practică a unor interconectări între ţările noastre, astfel încât politica de integrare a pieţelor si de interconectare a sistemelor de transport al gazelor naturale si al energiei electrice intre tarile din sud-estul Europei să prindă contur”.

„De altfel, primii paşi în acest sens au şi fost făcuţi, în luna iunie a acestui an ANRE primind vizita delegaţiei Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei din Grecia (RAE), ca răspuns la vizita pe care delegaţia ANRE a efectuat-o la Atena, în perioada 27-28.03.2016”, a continuat Havrileţ. ANRE este o instituţie de stat care elaborarează, aprobă şi monitorizează aplicarea reglementărilor obligatorii la nivel naţional necesare funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor. Este sub controlul Parlamentului şi se autofinanţează. Autor: Tudor Vladimir