CE OLTENIA POATE FI EXCEPTAT DE LA PLATA CERTIFICATELOR VERZI

Data: 29-11-2018

Proiectul privind modificarea Legii nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile a primit miercuri, 28.11.2018, votul favorabil al Camerei Deputaţilor.

Conform prevederilor legislative existente, marii consumatori de energie din Romania sunt scutiti de la plata certificatelor verzi corespunzatoare energiei utilizate in consumul propriu tehnologic, fara a se considera ca energia utilizata de catre CE Oltenia pentru exploatarea carbunelui reprezinta consum propriu tehnologic, desi CE Oltenia este al treilea mare consumator de energie din Romania, dupa Alro Slatina si ArcelorMittal Galati.

Certificatele verzi se achizitioneaza de pe Bursa OPCOM, de la producatorii din surse regenerabile, numarul certificatelor fiind stabilit de catre ANRE, raportat la energia vanduta consumatorilor finali si la energia consumata pentru extractia carbunelui in vederea producerii energiei electrice. Astfel, Complexul Energetic Oltenia suporta parte din costurile necesare intrarii in piata concurentiala, cu preturi minime, a energiei verzi.

Proiectul de lege propus ar permite exceptarea CE Oltenia de la plata certificatelor verzi, ceea ce constituia un efort financiar de cca 5 milioane de euro, anual. Compania va avea astfel posibilitatea sa utilizeze aceste fonduri in alte directii : beneficii salariale, mentenanta, investitii, ….

Aprobarea legii privind scutirea companiei de la plata certificatelor verzi reprezinta rezultatul unor actiuni demarate, cu ani in urma, de salariati ai CE Oltenia si finalizate cu ajutorul parlamentarilor implicati in acest proces, ca urmare a intelegerii necesitatii elaborarii unor mecanisme de piata echitabile pentru toti producatorii de energie.

Conducerea companiei multumeste tuturor celor implicati in obtinerea acestei oportunitati pentru cash-ul CE Oltenia, asimiland-o cu un dar din partea politicienilor acestui judet, in pragul sarbatorilor de iarna.