CEO a modernizat termocentralele din Oltenia, deşi nu mai are piaţă

Data: 19-09-2014

Sursa: CURIERUL NATIONAL

Complexul Energetic Oltenia(CEO) a terminat de modernizat toate termocentralele pe care le operează în Oltenia, dar nu mai are piaţă din cauza competiţiei energiei regenerabile, precum şi a costurilor ridicate cu certificatele de emisii de gaze cu efect de seră.
„Am terminat de modernizat, dar nu mai avem piaţă, pentru că, la ora asta, România are 15.000 MW care pot funcţiona, din care 6.000 sunt regenerabili, 6.000 hidro şi 1.400 nuclear”, a declarat ieri, într-o conferinţă, Laurenţiu Ciurel, directorul general al CEO, citat de Mediafax.

El a adăugat că România are cărbune pentru 30-40 de ani, iar cărbunele este o componentă strategică în sectorul energetic, dar companiile care produc energie din cărbune trebuie integrate într-un mix energetic, la fel cum se întâmplă în toată Europa.
„Nu există alt loc în lume unde producătorii de energie să se canibalizeze ca aici. Trebuie un mix, trebuie să înţeleagă şi Fondul (FMI – n.r.), pentru că aşa sunt şi Enel, şi E.ON şi CEZ şi toţi”, a afirmat Ciurel.

El a adăugat că există riscul ca anul viitor nicio termocentrală să nu mai funcţioneze din cauza cauza costurilor ridicate cu certificatele de CO2.
Potrivit lui Ciurel, CEO produce cea mai ieftină energie obţinută din lignit din Europa, iar Rovinari este cea mai bună termocentrală din ţară.

Complexul Energetic Oltenia a fost înfiinţat în 2012 prin fuziunea complexurilorenergetice Turceni, Craiova şi Rovinari cu Societatea Naţională a LignituluiOltenia Târgu Jiu. Compania are 13 grupuri energetice, care cumulează o capacitate instalată de 3.900 MW.
Complexul energetic poate produce anual peste 34 milioane tone lignit din 15 perimetre miniere de suprafaţă şi 3 perimetre subterane.

Producătorul de energie este controlat în proporţie de 77% de Ministerul Economiei.