China are cinci proiecte de investiții în România, în valoare de peste 118 milioane de euro

Data: 13-06-2016

Sursa: EVZ.RO

Cinci proiecte de investiții ale unor companii chineze în România, în valoare de peste 118 milioane de euro, au fost semnate în China, în cadrul Reuniunii ministeriale pentru promovare economică și comercială dintre China și țările Europei Centrale și de Est, informează Ministerul Economiei.

Astfel, investitorii chinezi intenționează să construiască o fabrică de componente auto la Brașov, investiția în acest sens fiind estimată la 45 de milioane de euro. De asemenea, se are în vedere un proiect în domeniul ornamentelor auto, care va fi realizat cu o investiție în valoare de 17,6 milioane de dolari, și construcția, în România, a unei centrale solare de 20 MW, investiție în valoare de 33 de milioane de euro. Totodată, chinezii intenționează să investească 23 de milioane de euro în dezvoltarea unor complexe imobiliare în zona Capitalei și să dezvolte un proiect de cooperare și schimb de experiență în domeniul educației în Hunedoara.

Viceprim-ministrul Costin Borc, ministru al Economiei, a participat în perioada 7 — 9 iunie, la cea de-a doua ediție a Reuniunii ministeriale pentru promovare economică și comercială dintre China și țările Europei Centrale și de Est, organizată la Ningbo, China.

În cadrul summitului, a avut loc o întrevedere a delegației române cu ministrul chinez al Comerțului, Gao Hucheng. „Vă vom sprijini atât pe plan turistic, cât și pe plan comercial, astfel încât tot mai multe produse românești să ajungă pe piața chinezească. Guvernul susține toate companiile chineze care doresc să dezvolte proiecte de infrastructură feroviară, proiecte energetice sau de turism în România. Ceea ce ne dorim de la statul român este o mai bună coordonare pe aceste proiecte, ținând cont că anumite companii au semnat deja acorduri de investiții”, a afirmat Gao Hucheng.

Totodată, au fost reamintite proiectele energetice unde două companii din China doresc să investească – centrala de la Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia și proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.