China devine cel mai mare producător de energie solară din lume

Data: 7-02-2017

Sursa:ENERGYNOMICS

China nu este doar cea mai populată țară din lume, ci a devenit, deasemenea, cel mai mare producător mondial de energie solară. Sâmbătă, Administrația Națională a Energiei (NEA) a raportat că această țară cere titlul în mod oficial, după dublarea capacității de producție fotovoltaică (PV) instalate anul trecut.

Până la sfârșitul anului 2016, capacitatea Chinei a atins 77.42 GW și chiar dacă această valoare pare mare în ceea ce privește cifrele brute, este cu mult mai puțin impresionantă în raport cu populația masivă a țării, conform digitaltrends.com.

În stadiul actual, energia solară reprezintă doar un procent din producția de energie a Chinei. Dar acest lucru se poate schimba de îndată ce această țară își înclină mai mult atenția înspre energia curată. NEA spune că țara va căuta să investească în proiecte de peste 110 gigawați în următorii trei ani, care ar putea propulsa consumul energiei din surse regenerabile la 20 la sută până în 2030. Astăzi, se ridică la doar 11 la sută.

Geografia Chinei se pretează construcției proiectelor mari de energie solară. Anul trecut, provinciile Shandong, Xinjiang șiXinjiang s-au bucurat de cea mai mare creștere a capacității lor solare, în timp ce Xinjiang, Gansu, Qinghai și Mongolia Interioară au terminat anul cu capacitatea cea mai mare.

Renunțarea la combustibilii fosili va necesita o investiție destul de consistentă; una pe care China pare gata să o facă. Conform Reuters, națiunea va injecta aproximativ 2,5 miliarde de yuani (364 miliarde dolari SUA) în generarea de energie electrică din surse regenerabile, până la sfârșitul deceniului.