CLARIFICARI ASUPRA MODALITATII DE ACHIZITIE A CERTIFICATELOR DE CO2

Data: 17-04-2016

Obligativitatea achizitionarii in totalitate a certificatelor de CO2 a aparut dupa anul 2013, alocarile gratuite pentru sectorul energetic fiind sistate. Daca in 2013 si 2014 certificatele au fost cumparate cu preturi intre 2 si 5 euro, in 2015 pretul mediu a fost de cca. 8 euro/certificat.

CE Oltenia a achizitionat, in 2016, certificate aferente energiei produse in 2015, direct de pe piata primara, la preturi care au oscilat in jurul valorii de 5 euro/certificat. Achizitionarea certificatelor de pe piata primara reprezinta o economie de 7,7 milioane euro fata de preturile practicate pe piata secundara.

 

In afara certificatelor achizitionate de pe piata primara EEX, CE Oltenia a achizitionat si unitati EUA alocate prin Planul National de Investitii (PNI).

Pentru perioada 2013-2020, UE a aprobat Planul National de Investitii care prevede ca un procent de 25% din suma platita pentru achizitia de certificate de CO2 sa se returneze operatorului economic in contul lucrarilor de investitii pentru eficientizarea instalatiilor cu scopul reducerii emisiilor de noxe. Pentru a beneficia de aceste fonduri nerambursabile, o conditie obligatorie la contractele de finantare este aceea de a face dovada platii la zi a certificatelor care revin instalatiilor modernizate prin PNI.

Corespunzator obiectivelor de investitii din PNI (modernizarile grupurilor energetice nr.7 de la SE Isalnita si nr.4 de la SE Rovinari), CE Oltenia ar fi trebuit sa primeasca suma de 15 milioane de euro, dar acest lucru nu s-a intamplat, deoarece sistemul PNI nu functioneaza.

 

Conform prevederilor legislative in vigoare, neachizitionarea certificatelor de CO2 aferente anului anterior pana la data de 30 aprilie a anului curent ar fi condus la achitarea unor amenzi de 100 euro/ certficat in plus de obligativitatea achizitionarii acestora .