CLARIFICARI PRIVIND SUMELE NECESARE REALIZARII INVESTITIILOR LA CE OLTENIA

Data: 17-06-2013

Referitor la afirmatiile aparute in mass-media cu privire la privatizarea CE Oltenia, datorita faptului ca „Producătorul de energie are programate în perioada 2013-2018 investiţii de 1,2 miliarde de euro pentru construcţia unui grup nou de producţie a electricităţii. Compania are un deficit de 396 milioane de euro pentru finanţarea investiţiilor, din care în prima fază, respectiv 2013-2014, are nevoie de aproximativ 150 milioane de euro”, conducerea CE Oltenia face urmatoarele precizari:

Grupul nou este o investitie comuna romano-chineza, in care CE Oltenia asigura doar un aport in natura, constand in infrastructura deja existenta: statia electrica, depozit de carbune, turnuri de racire, etc. Capitalul necesar va fi adus de partenerul chinez, conform Memorandumului deja semnat.

La aceasta ora, investitiile au fost deja finantate cu credite bancare de la banci comerciale, fara garantii de stat, cu exceptia a cca 25 mil euro necesari unei investitii de mediu in Rovinari, in 2014.

In perioada 2013-2014, compania nu are nevoie de 150 mil de euro, ci a semnat finantari de 150 milioane de euro, gradul de indatorare fiind de cca 28%.

CE Oltenia se afla in negocieri cu BERD pentru o finantare avantajoasa a modernizarii grupului nr.6 -Turceni, de cca 220 mil euro, finantare care nu conditioneaza, insa, functionarea in conditii de siguranta si profitabilitate a acestei termocentrale in anii imediat urmatori.

Imprumutul, daca se va concretiza, se va derula pe parcursul a 10 ani, cu o perioada de gratie.