COMPANIE MIXTA ROMANA-CHINEZA SI NOI LOCURI DE MUNCA

Data: 25-03-2013

Compania chineza care va investi in constructia unui grup energetic nou la Electrocentrala Rovinari , China Huadian Engineering Co, a fost selectata pentru derularea investitiei, in mai 2012, in urma unei licitatii internationale.

Compania Chineza isi desfasoara activitatea in domeniul proiectarii si producerii echipamentelor pentru centrale termice, hidrocentrale, centrale eoliene, centrale pe biomasa, centrale solare si, inclusiv, in domeniul producerii echipamentelor pentru protectia mediului.

Proiectul de la Rovinari, reprezinta una dintre cele mai mari investitii ale Chinei in Europa.

Complexul Energetic Oltenia si compania chineza vor infiinta o companie mixta care va realiza acest proiect.

In perioada urmatoare va fi elaborat studiul de fezabilitate. Se estimeaza ca pana in luna noiembrie sa poata fi eliberat avizul de constructie, lucrarile urmand sa dureze 36 de luni de la data obtinerii autorizatiei.

Proiectantul ales de compania chineza pentru elaborarea studiului de fezabilitate trebuie sa aiba reputatie internationala si experienta similara. De asemenea, va fi desemnata o companie colaboratoare din Romania, astfel incat acest studiu sa fie realizat in conformitate cu legislatia romaneasca.

Pentru noul grup energetic va fi utilizat carbune din imediata vecinatate a Electrocentralei Rovinari, respectiv din carierele Rosia, Pinoasa, Rovinari. Alimentarea grupului cu carbune va fi efectuata numai cu benzi transportoare, fara a fi necesar transportul pe caile rutiere sau pe calea ferata, fapt ce va determina o reducere considerabila a costurilor de productie.

Contractele pentru achizitia carbunelui vor fi incheiate cu Complexul Energetic Oltenia, in conditiile de piata negociate de catre parti, la acel moment.

Se estimeaza ca valoarea investitiei va fi in jur de 1 miliard de euro. Partea chineza va participa cu aport in numerar, iar partea romana va contribui cu aport in natura, asigurand infrastructura necesara (amplasament, alimentare, evacuare putere).

Lucrarile de implementare a acestui proiect implica cca 600-700 iar pentru exploatarea si mentenanta ulterioara a grupului vor fi necesare cca 300-400 locuri de munca.

Energia care va fi produsa de noul grup va putea fi exportata in Austria prin Ungaria si Serbia, iar in Turcia prin Bulgaria. Exportul a fost una dintre conditiile prevazute in memorandumul incheiat intre Romania si China, in scopul de a nu crea concurenta producatorilor pe carbune din piata interna. Se estimeaza ca grupul va fi functional la inceputul anului 2017. Avand o capacitate instalata de 600 MW, va putea produce anual o cantitate de energie de 5 TWh. Cantitatile exportate vor fi determinate de cerintele pietelor la momentul respectiv.