Comunicat

Data: 30-04-2014

Complexul Energetic Oltenia a realizat in anul 2013:
– venituri din activitatea de exploatare si financiara:     4.563.221.780 RON
– cheltuieli din activitatea de exploatare si financiara:   4.490.241.431 RON

Diferenta intre venituri si cheltuieli este de 72.980.349 RON.

Conform Legii nr. 571/2003, art 22, alin d) ,,societatea are obligatia provizionarii creantelor doar in situatia in care creanta detinuta este asupra unei persoane juridice pentru care a fost deschisa procedura falimentului, pe baza hotararii judecatoresti prin care se atesta aceasta situatie’’.

Pe parcursul anului 2013, creantele societatii au crescut in principal datorita Regiei Autonome de Activitati Nucleare, societate fata de care creanta a crescut cu 135,8 mil lei, din care penalitatile de intirziere se ridica la suma de 31,4 mil lei.

Exista incheiate conventii cu debitorii CEO pentru recuperarea acestor creante, inclusiv cu R A A N, societate aflata in insolventa, unde creanta totala impreuna cu penalitatile ajung la suma de 263 mil lei, din care, printr-un plan de reorganizare aprobat, s-a stabilit achitarea catre CEO a 70% din valoarea acesteia.

De asemenea, provizionarea unor sume aferente achizitionarii certificatelor de CO2 pentru anul 2013 (cheltuiala care s-a facut in fapt in februarie-martie 2014), poate fi anulata prin posibilitatea recuperarii acestor sume din proiecte calificate in Planul National de Investitii.

Societatea CE Oltenia a inceput, inca din 2012, un plan de reorganizare si restructurare pentru scaderea cheltuielilor care tine cont de cerintele actionarului majoritar, Guvernul Romaniei: dezvoltare durabila, mentinerea si crearea de locuri de munca odata cu cresterea gradului de profitabilitate.

Nu toate actiunile intreprinse in acest sens au putut fi duse la bun sfarsit, desi este evident ca sunt in favoarea companiei. Nu s-a putut efectua divizarea carierei Berbesti, dorita de Consiliul Judetean Valcea. Un alt proiect nerealizat este infiintarea unei societati prin care compania sa poata exporta energie : C.E. Oltenia – Vanzare.

Aceste proiecte de restructurare si reorganizare au primit vot negativ din partea actionarului minoritar, Fondul Proprietatea.

Consideram ca notiunea de ,,restructurare’’ nu se rezuma doar la concedierea a mii de salariati si ca exista mijloace de administrare prin care societatea sa ramana un factor economic important si de stabilitate sociala a zonei.