COMUNICAT

Data: 11-02-2015

Complexul Energetic Oltenia traverseaza o perioada extrem de dificila datorita aparitiei pe piata, in anii 2011-2013, a unei mari cantitati de energie produsa din surse regenerabile. Cea mai mare problema, in anul 2015, este necesitatea de a aloca 500 mil. RON pentru achizitia certificatelor de CO2 . Aceasta obligativitate a aparut dupa anul 2013. Daca in 2013 si 2014 certificatele au fost cumparate cu preturi intre 2€ si 5€, in 2015 pretul mediu este de cca. 8€/certificat. Neachizitionarea acestor certificate duce la oprirea activitatii termocentralelor.

Singura posibilitate de a face fata acestei cheltuieli este o restructurare a companiei. Aceasta se poate face prin :
1.externalizarea carierei Berbesti (cca.1000 persoane);
2.incetarea raporturilor de lucru pentru 1300 de salariati care indeplinesc conditiile de pensionare pana la 01.06.2017;
3.incetarea raporturilor de munca pentru 250 de salariati de la Sucursala Braila;
4.incetarea raporturilor de munca cu alti 450 de salariati, conform unor criterii stabilite.
Salariatii de la punctele 2, 3 si 4 pot beneficia de indemnizatie de somaj si de venit de completare in cuantum de 1700 lei lunar, pentru o perioada de doi ani. In aceste conditii, s-ar putea pastra pentru salariatii ramasi un castig lunar brut salarial de 3527 lei, adica 97,2 % din castigul anului 2014, de 3629 lei.

Referitor la prima de vacanta :
Conform legislatiei actuale nu se mai pot acorda bani, ci doar vouchere de vacanta, adica cupoane turistice in valoare de cca.1000 lei. Se propune ca, in locul acestei prime, fiecarui salariat sa i se majoreze salariul lunar brut cu 208 lei sau cu o suma mai mica, iar cu diferenta sa se solutioneze dezechilibrele din sistemul de salarizare.

IMPORTANT
Compania nu mai poate suporta, de asemenea, un concediu mediu de 34 de zile  lucratoare, fiind, in acest fel, nevoita sa cumpere lucrari pe care le pot face angajatii proprii, in conditiile in care exista un excedent de angajati. Se propune, deci, ca suplimentarea concediului legal sa fie de maxim 3 zile.
Prin restructurarea propusa mai sus, in limitele castigului mediu brut salarial de 3527 lei, se poate mentine valoarea sporurilor si a altor bonificatii aferente fondului de salarii: spor de cariera, de pericol, de fidelitate, alte sporuri existente.
De asemenea, vor fi desfiintate functiile de inspectori sociali, iar liderii de sindicat vor fi platiti in conditiile legii.

Neinregistrarea Contractului Colectiv de Munca la data de 19 februarie 2015 conduce la lipsa suportului legal pentru acordarea:
-transportului salariatilor;
-tichetelor de masa;
-mesei calde;
-ajutoarelor de deces si boala;
-primelor ocazionale.

Chiar in aceste conditii, nu exista garantii ca se va putea vinde cantitatea de energie necesara pentru asigurarea veniturilor. In toata Europa, in  anul 2015, producatorii de energie pe carbune isi reduc sau inchid activitatea .

Directoratul va lua masuri ca exercitiul bugetar pe 2015 sa poata fi, la nevoie, adaptat cerintelor pietei de energie, in vederea mentinerii in functiune a C.E. Oltenia si a locurilor de munca .

DIRECTORATUL CE OLTENIA