COMUNICAT

Data: 7-09-2015

CE Oltenia atrage atentia asupra situatiei grave in care DEN si ANRE au adus Sistemul Energetic National in luna septembrie 2015.

Precizam ca la un debit al Dunarii de 2300 m³/s, coroborat cu un nivel in lacurile de acumulare de cca 50% (de fapt cu mult mai mic datorita colmatarii), consumul de energie national nu poate fi acoperit nici macar prin import, in situatia in care CE Nucleara de la Cernavoda va fi oprita. Contrar celor afirmate de reprezentanti ai DEN nu mai exista capacitati termo disponibile pentru a prelua acest consum.

Acesta este rezultatul unor politici extrem de imprudente, neeconomice si distructive de a promova cu orice chip dezvoltarea energiei eoliene in  dauna  producatorilor clasici, promovata de cele doua institutii.

Ca si in alte situatii de criza in saptamana care s-a incheiat am asistat la goluri de sarcina, noaptea sau in week-end, unde, pentru a putea face loc energiei eoliene, DEN a oprit grupuri termo, incercand sa le porneasca din nou la varf, cand vantul se oprise.

Astfel din cauza intensificarii vantului, duminica 06 septembrie, DEN a dispus oprirea unui grup din SE Craiova II si a unui cazan al blocului 8 din SE Isalnita, dispunand in aceeasi zi repornirea instalatiilor respective, in mai putin de 18 ore.

In  data de 06.09.2015, grupul energetic nr. 2 din Sucursala Craiova II era in functie, activat pe Piata de Echilibrare, pentru intervalele 1 – 24, din rezerva tertiara lenta.In aceeasi zi, aceleasi ordine de dispecer primite in ziua anterioara au fost anulate, grupul energetic fiind oprit la ora 1205.

La ora 18, acelasi grup energetic a primit pentru data de 07.09.2015, comanda de pornire pe Piata de Echilibrare, incepand cu intervalul 5. Pentru a fi sincronizat cu SEN pe intervalul 5 a trebuit sa fie pornit cazanul la ora 1, la numai 13 ore de la oprire.

Deasemenea, DEN a dispus oprirea unui cazan al blocului nr. 8 din SE Isalnita, desi a fost informat ca acel cazan era programat sa functioneze a doua zi.

Conform prevederilor Codului RET, un bloc energetic nu poate fi repornit in mai putin de 24 de ore de la ultima oprire, deoarece se produce uzura accelerata a cazanului si turbinei ce compun grupul energetic.

Dispecerizarea cu prioritate a energiei din SRE nu trebuie sa conduca la distrugerea grupurilor care asigura siguranta SEN.