CONDITII DE PIATA – LUNA FEBRUARIE

Data: 25-02-2016

Incepand de la 01.02.2016, sucursalele CE Oltenia functioneaza cu o putere medie orara redusa sub 1500 MW, fata de valorile atinse in luna ianuarie de cca 3000 MW, in functie de solicitarile Dispeceratului Energetic National. Ceilalti producatori pe baza de carbune din sistem au functionat la aceeasi capacitate ca si in luna ianuarie.

In prezent, cota CE Oltenia pe Piata Zilei Urmatoare – PZU a ajuns la 8-9%. In anul 2012, cand a fost infiintata compania, cota detinuta de CE Oltenia pe PZU ajungea la un procent de 75%.

Pe Piata de Echilibrare – PE, toate restrictiile stabilite in sensul limitarii preturilor au fost aplicate numai producatorilor, fapt ce determina implicit limitarea veniturilor acestora. Pentru furnizori nu exista restrictii.

Tariful de generare -TG, desi a fost redus, prezinta in continuare valori diferite in functie de zona in care se produce energia, unii dintre producatori avand TG = 0, in timp ce  pentru  zona Olteniei  TG = 3,48 lei/MWh livrat in sistem. Toate preturile, indiferent de piata pe care se efectueaza tranzactiile de energie, au acest tarif de generare inclus.