De ce nu asculta pretul energiei electrice de minciunile guvernantilor?

Data: 19-04-2019

SURSA: ENERGY – CENTER

Dupa perioada de iarna, cand pretul energiei electrice in piata Spot s-a situate constant la peste 350 de lei/MWh (in medie) iar Romania si-a asigurat deficitul de consum din importuri, a urmat, cum era si firesc, o relaxare a acestuia, in nici un caz insa sub nivelul de 200 lei/MWh. Nu s-a plans inca nimeni de cresterea pretului electricitatii, prin comparative cu iarna anului trecut, cand a existat o adevarata panica in randul furnizorilor, urmata de insolvente si chiar falimente. Si totusi, in ciuda masurilor asa zise de protectie pentru consumatorii casnici, energia electrica incepe sa coste din ce in ce mai mult.
Tranzactiile incheiate ieri pe OPCOM, in piata pentru ziua urmatoare, indica pentru astazi un prêt mediu de 215 lei/MWh, pe fondul unei contributii esentiale in sistem a energiei hidro. Ieri, la ora de varf, Hidroelectrica producea peste 3000 de MW, iar carbunele peste 2000 de MW, la un consum care se apropia de 8000 de MW. Interesant este ca nici in zilele cu cerere foarte ridicata de energie, cei doi mari producatori nu au atins decat rareori aceste niveluri de productie in ciuda faptului ca pretul in piata era mult mai ridicat. Sa fi considerat Dispecerul Energetic National ca a venit momentul sa utilizeze si rezervele de sistem in detrimentul importului de energie?
Nici o zi nu seamana cu alta in piata Spot, iar comportamentul Dispecerului este unul extreme de discret, daca nu chiar secret. In urma cu circa o luna de zile, directorul general de la Complexul Energetic Oltenia, Sorin Boza, se arata revoltat de faptul ca Dispecerul tine in rezerva anumite grupuri energetice si cere interventia acestora sporadic, astfel incat mai mult se pierde decat se castiga din aceasta activitate de sistem. In schimb, importurile de energie electrica erau preferate productiei autohtone.
Daca este sa ne referim la importurile pe pietele cu care suntem cuplati (Ungaria, Slovacia si Cehia), in urma cu o luna pretul energie era la o medie de 80 de euro/MWh. Si preferam sa importam. Interesant este ca ieri, in Cehia si Slovacia, pretul electricitatii era de 29 de euro/MWh, dar importurile noastre au fost nesemnificative. In schimb, Hidroelectrica si CE Oltenia au produs mai mult chiar decat in zilele friguroase si cu un consum ridicat. Si-a schimbat DEN optica?
Sa ne intoarcem insa la pretul din pietele OPCOM. Anul trecut, in aceeasi perioada, pretul mediu in piata SPOT era in jurul a 130 de lei/MWh. Astazi este de peste 200 de lei/MWh. In pietele la termen, anul trecut se incheiau contracte cu un prêt de 260-280 de lei/MWh, astazi contractele incheiate depasesc 300 de lei/MWh. Sunt putine exceptii in care mai intalnim niveluri de 280 de lei/MWh. Carevasazica, pretul este pe un trend ascendant la o cerere de consum relative asemanatoare ce cea de anul trecut.Poate face ceva guvernul, Ordonanta 114 si Ordonanta 114 bis sa stopeze aceasta evolutie. Raspunsul este evident: nu.
Mai mult decat atat, cel mai mare producator de energie electrica (si cea mai ieftina), Hidroelectrica, este intr-o situatie deloc comparabila cu cea din primavara lui 2018. Daca atunci Hidroelectrica beneficia de o hidraulicitate de exceptie, astazi compania recunoaste ca incearca sa mentina rezervele din lacuri la un nivel satisfacator dar are problem la centralele de pe rauri si inclusiv la cele de pe Dunare, unde debitele sunt scazute. Situatie oarecum anormala in aceasta perioada a anului. De cealalta parte, carbunele nu va mai trece de nivelul de 2000 de MW productie decat in cazuri exceptionale. Pe de o parte pentru ca material prima este deficitara, pe de alta parte pentru ca certificatele de emisii apasa enorm asupra productiei.
Directorul CE Oltenia a anuntat ca a reusit sa imprumute de la banci o jumatate de miliard de lei pentru a achita numai cheltuielile cu certificatele de emisii. Or, cu cat produce mai mult CE Oltenia ca atat creste povara cu certificatele.
Despre restul producatorilor ce sa mai spunem? Iernut merge la 200 de MW, centrala Petrom de la Brazi se pregateste de programul de revizii (nu intamplator Petrom a cumparat energie din piata), iar centralele in cogenerare si-au redus simtitor productia pentru ca nu mai produc si agent termic si scade randamentul. Nu mai spunem despre situatia Elcen, care ar putea sa nu mai primeasca gaze de la Romgaz, daca Primaria nu garanteaza plata acestora.
Concluzia: amageala statului ca va controla pretul energiei electrice la consumatorul final se va intoarce impotriva lui. Mai grav este ce se va intampla in sectorul noncasnic, unde preturile nu mai au nici o legatura cu promisiunile desarte ale guvernantilor. Curentul va fi din ce in ce mai scum psi nici macar nu vom intelege de ce.