DREPT LA REPLICA

Data: 15-10-2015

Ca urmare a articolului aparut in data de 15 octombrie 2015, in cotidianul GORJEANUL, cu titlul : „INVESTITIE DE 164 DE MILIOANE EURO, NERECEPTIONATA! SECTIA DE SLAM DENS A SE TURCENI, UN PERICOL PENTRU SALARIATI”, transmitem urmatoarele informatii pentru corecta informare a opiniei publice:

– conform articolului, ” instalatia constituie un adevarat pericol cu conditii extrem de dure de munca;

In realitate, conditiile de munca se pot observa in imaginile alaturate.

Slam1Slam2Slam3

– conform articolului, „angajatii nu au cai de acces, iluminatul este inexistent”

In realitate, fiecare statie are cate un vestiar cu toate dotarile necesare (dulapuri, dus, incalzire automata a apei).

– conform articolului „sectia lucreaza cu jumatate din numarul de personal care ar trebui in mod normal”

In realitate, lucreaza cate 6 persoane/tura conform normativului pentru exploatarea normala a instalatiilor.

– conform articolului „sectia nu a fost receptionata”

In realitate, Procesul Verbal de receptie la terminarea lucrarilor a fost inregistrat cu numarul 492/19.02.2014, iar Procesul Verbal de receptie la punerea in functiune a fost inregistrat cu numarul 5001/16.04.2014.

11

22

– conform articolului „instalatia este aproape nefunctionala, defectandu-se extrem de des”

In realitate, de la punerea in functiune, s-au inregistrat un numar de peste 6500 ore de functionare la cele doua statii si o cantitate de peste 950 mii mc cenusa si zgura evacuata.

– conform articolului „oamenii lasa totul pe „pilot automat” si fac pe rondierii; nu sunt dotati nici cu lanterne , nici cu statii pentru a asigura o comunicare cu exteriorul”

In realitate, functionarea instalatiei se face in mod automat, conform instructiunilor de exploatare (schema normala de functionare).

Exista in dotare un numar optim necesar de 3 statii de emisie-receptie Motorola la fiecare statie de slam dens .

– conform articolului „angajatii nu au clasele corespunzatoare muncii prestate, toti fiind sub grila corecta de salarizare”

In realitate, clasele de salarizare acordate personalului sunt in grila de salarizare.

– conform articolului „statia de slam dens este vazuta ca o anexa nefolositoare”

In realitate, instalatia de evacuare in slam dens a fost implementata ca urmare a prevederilor Directivei 1999/31/UE privind depozitarea deseurilor prin evacuare in varianta semiumeda, cu intarire a slamului in celulele de depozitare. Depozitarea fiind efectuata peste gropile de cenusa deja existente se evita spulberarile de cenusa, creste coeficientul de stabilitate a depozitului, iar apa de infiltratie este foarte redusa cantitativ si nepoluanta.

Consideram ca aruncarea in spatiul public a unor afirmatii neadevarate legate de eforturile financiare facute de entitatile CE Oltenia pentru a respecta toate directivele europene de mediu au ca scop sensibilizarea ONG –urilor care sustin ca mineritul energetic nu-si mai are locul in sistemul energetic actual.
Fiind bine cunoscut faptul ca Greenpeace si Bankwatch urmaresc inchiderea centralelor ce functioneaza pe baza de carbune, se pune intrebarea daca acesta este si scopul publicatiei care a redactat acest articol.
Reamintim ca, in data de 6.10.2015, CE Oltenia a castigat un proces cu Bankwatch chiar cu privire la autorizatia de mediu obtinuta ca urmare a completarii instalatiilor SE Turceni cu instalatia de slam dens.
CE Oltenia considera oportuna invitarea reprezentantilor mass-media la SE Turceni, pentru efectuarea unei vizite in instalatiile de mediu realizate.