Drept la replica

Data: 31-03-2014

Referitor la afirmatiile cuprinse in articolul cu titlul “La Complexul Energetic Oltenia. Femeile contabil sau jurist sunt obligate sa dea la lopata” (autor – Marian Pavalasc), aparut in Evenimentul Zilei, facem urmatoarele precizari:

In cadrul Societatii Complexul Energetic Oltenia, atat aparatul central al Executivului cat si fiecare dintre sucursale si subunitati aveau structuri neproductive (economice, comerciale, de investitii, de resurse umane, juridice, etc.) care incarcau schema de personal a companiei, in mod nejustificat, in detrimentul activitatilor direct productive.

Datorita acestui mod de organizare, activitatile suport nu se desfasurau in mod unitar, incarcarea fiecarui salariat cu sarcini si responsabilitati era diferita de la o sucursala / subunitate la alta, deciziile de management fiind implementate cu intarziere si ineficient.

Ca urmare, in luna februarie 2014, a fost declansat  procesul de reorganizare a personalului indirect productiv din cadrul CE Oltenia, prin:
–    reducerea cu 840 posturi a numarului de personal neproductiv (numarul total de personal TESA si
operativ este 3140) si redirectionarea lor in zonele direct productive;
–    centralizarea serviciilor suport de tip economic, juridic, resurse umane, investitii si comercial intr-un
singur centru de comanda, in Executivul societatii (acest mod de organizare este practicat in toate
marile companii din tara si strainatate);
–        dezvoltarea si consolidarea activitatilor tehnice, de productie si mentenanta in sucursalele

energetice si subunitatile miniere ale societatii.

Prin noua structura organizatorica se realizeaza, totodata, si reducerea urmatoarelor posturi de conducere: 22 directori, 13 ingineri sefi, 44 sefi de servicii si birouri.
Se va obtine o reducere anuala a cheltuielilor de personal cu cca 4,5 milioane lei.

In cadrul acestui proces de reorganizare in vederea eficientizarii activitatii si cresterii competitivitatii pe piata de energie, managementul societatii a dorit sa-si protejeze proprii angajati, oferindu-le posibilitatea de a-si continua activitatea in cadrul CE Oltenia.

Astfel, salariatilor ale caror posturi vor fi desfiintate le vor fi oferite alte posturi vacante corespunzatoare actualelor cerinte ale societatii, avand in vedere dezvoltarea sectoarelor de productie si de mentenanta.

Procesul de redistribuire a personalului in urma modificarii organigramei CE Oltenia se va derula cu sprijinul reprezentantilor sindicatelor

DIRECTORATUL  asigura  salariatii ca nu se doresc concedieri sau disponibilizari, ci doar o mai justa distribuire a resurselor si a salariilor in zonele direct productive.
Referitor la numirea d-lui Laurentiu Ciurel in functia de Director General Executiv al Societatii Complexul Energetic Oltenia, asa cum se stie, de altfel, in competitie au intrat, initial, 200 de candidati.
In urma selectiei efectuate, firma de recrutare Kienbaum Consultants International a inaintat spre analiza Comitetului de Nominalizare si Remunerare din cadrul Consiliului de Supraveghere o lista scurta cu 4 persoane. Nominalizarea a fost facuta pe baza criteriilor de eligibilitate si a punctajului pentru fiecare candidat in parte, dl.Laurentiu Ciurel obtinand punctajul cel mai mare.

Referitor la acordarea tichetelor cadou pentru sarbatorirea Pastelui in valoare de 700 lei/salariat (valoare egala pentru toti salariatii, indiferent de functia detinuta), mentionam ca aceasta este o prevedere a Contractului Colectiv de Munca pe care administratia are obligatia de a o respecta. Cheltuiala este prevazuta in BVC 2014, iar societatea nu inregistreaza datorii la bugetul statului.
Directoratul CE Oltenia a aprobat efectuarea a 8 zile din concediul de odihna aferent anului 2014, in perioada de intrerupere a activitatii, cu ocazia sarbatorilor de Paste (19.04.-04.05.2014), ca urmare a faptului ca anual, in lunile aprilie-mai, se inregistreaza valori scazute ale consumului de energie electrica in sistem si, in special, cererea de energie pe baza de carbune este drastic scazuta, perioada fiind favorabila energiilor regenerabile.