DREPT LA REPLICA

Data: 25-02-2013

Referitor la afirmatiile aparute in presa despre pozitia in piata interna a producatorilor de energie electrica din cadrul SEN, facem urmatoarele precizari:

– Cotele de piata afisate pe site-ul Transelectrica reprezinta valori momentane de intrare in piata a producatorilor de energie din SEN.

O raportare corecta trebuie sa se faca la valori medii pentru o anumita perioada de timp si nu la anumite valori instantanee.

Astfel, ponderea energiei eoliene in lunile ianuarie si februarie 2013 a fost de 6 – 7 %, existand si intervale de timp ( zile consecutive) in care puterea medie a depasit 12%.

– CE Oltenia a facut referire la actualul mecanism de intrare in piata a producatorilor de energie regenerabila care are ca efect cresterea semnificativa a costurilor de producere pentru grupurile energetice pe carbune datorita unei functionari ineficiente, in regim variabil, la sarcini neeconomice, sub randamentul optim si uzura accelerata a instalatiilor ca urmare a deselor porniri/opriri dispuse de DEN pentru echilibrarea sistemului.

EXEMPLU: In ultimele saptamani, aproape zilnic au fost efectuate opriri si porniri a cate unui grup de 330 MW. Au fost cazuri in care, in interval de 24 de ore, DEN a dispus, la CE Oltenia, oprirea si repornirea unei capacitati cumulate de aproximativ 800 de MW, ceea ce reprezinta costuri de cca 200 mii euro/zi si, implicit, milioane de euro/an.

– Ofertele de vanzare la valori foarte mici (1 leu/ MWh ofertat pe Piata pentru Ziua Urmatoare-PZU si 0,1 lei/ MWh ofertat pe Piata de Echilibrare – PE) practicate de societatile care produc energii regenerabile, distorsioneaza piata engross.

In felul acesta, veniturile societatilor producatoare de energii eoliene se obtin doar din schemele de certificate verzi a caror contravaloare este suportata de consumatori.

CE Oltenia sustine necesitatea modificarii actualei scheme de sprijin mult prea generoasa, prin care sunt alocate cate doua certificate verzi in valoare de 57 euro / buc pentru fiecare MWh produs de centralele eoliene.

– Pot fi luate masuri in sensul modificarii reglementarilor ANRE privind ordinea de intrare in piata a producatorilor de energii regenerabile si in cogenerare, deoarece instabilitatea sursei (vant sau soare) face ca dezvoltarea acestora in exces, fara cadru legislativ, sa creeze mari dezechilibre in sistem.

Noua lege a energiei nu stipuleaza obligativitatea producatorilor de energie regenerabila (eoliana, solara, hidro) de a asigura energia de inlocuire pentru acoperirea deficitului din sistem in cazul intreruperii functionarii lor.

Mentionam ca Dispeceratul Energetic National se bazeaza pe energia furnizata de CE Oltenia pentru siguranta alimentarii consumatorilor, in conditiile aleatorii de functionare a producatorilor de energii regenerabile, dar actuala legislatie determina, pentru CE Oltenia, costurile si dezavantajele mai sus precizate

Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS), cantitatea de energie produsa de termocentrale, hidrocentrale si centralele nucleare a fost in scadere in 2012 fata de 2011, in timp ce productia centralelor eoliene s-a dublat in 2012 fata de 2011, depasind 2000 GWh.

Romania tinde sa devina cel mai mare producator de energie eoliana din Europa, existand aprobari pentru 35000 MW, in conditile in care consumul intern este de 7500-8000 MW.