Dupa Germania si Franta intentioneaza sa inchida „unele” centrale nucleare

Data: 25-04-2016

Sursa: FOCUS ENERGETIC

Franta intentioneaza sa inchida „unele” dintre centralele sale nucleare in cadrul programului de tranzitie energetica al tarii, a afirmat luni presedintele Francois Hollande, citat de AFP.

Compania franceza de electricitate EDF ar urma sa propuna dupa 2018 „inchiderea unor centrale nucleare”, a declarat Francois Hollande, intr-un discurs sustinut in cadrul unei conferinte guvernamentale consacrate mediului si tranzitiei energetice.

Propunerile EDF vor interveni dupa avizul Autoritatii de Siguranta Nucleara (ASN) privind ‘starea parcului’ nuclear francez, asteptat spre finalul lui 2018, a precizat el, scrie agerpres.

Acestea ar urma sa permita respectarea obiectivelor fixate de legea privind tranzitia energetica, respectiv scaderea ponderii sectorului nuclear la 50% din productia de electricitate pâna in 2025, in paralel cu cresterea ponderii energiilor regenerabile.

„Inchiderea centralelor nu este o decizie improvizata”, a subliniat Hollande, precizând ca aceste decizii ‘trebuie sa se aplice in conformitate cu un calendar precis, cu respectarea personalului si a angajamentelor noastre in materie de climat’.

El a confirmat ca centrala de la Fessenheim, in apropierea frontierei cu Germania, va fi prima inchisa in anii urmatori si ca decretul care va abroga exploatarea acestei centrale va fi adoptat ‘in acest an’.

„Sunt in curs discutii intre stat si EDF privind conditiile acestei operatiuni si privind indemnizarea” pe care statul o va asigura catre actionarii acestei centrale – EDF, dar si compania germana EnBW si cele elvetiene Alpiq, Axpo si BKW.

Companie publica detinuta de statul francez in proportie de 85%. EDF se confrunta in prezent cu grave dificultati financiare, consecinta a unei indatoriri provocate de preturile in scadere in Europa si de proiecte ample de investitii, in special un megaproiect al unei centrale nucleare de noua generatie in Marea Britanie.