FINANTARE NERAMBURSABILA PENTRU PROIECTELE CUPRINSE IN PNI

Data: 6-03-2018

Mecanismul PNI (initiat in baza Directivei nr.2003/87/CE a Parlamentului European si a Consiliului Europei) permite producatorilor de energie sa aplice in scopul obtinerii de fonduri nerambursabile egale cu 25% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectelor de investitii cuprinse in PNI, care au ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si modernizarea instalatiilor de producere a energiei electrice din Romania.

CE Oltenia a depus in anul 2014 primele cereri in vederea obtinerii de fonduri nerambursabile pentru investitiile companiei cuprinse in Planul National de Investitii, respectiv: ”Reabilitarea si modernizarea blocului energetic nr.4 de 330 MW, pe lignit – SE Rovinari” si ”Reabilitarea si modernizarea blocului energetic nr.7, pe lignit – SE Isalnita”.

La sfarsitul anului 2017, mecanismul PNI a devenit functional, prima transa de 6,2 milioane de lei fiind virata in conturile CE Oltenia, pentru blocul energetic nr.4 de la SE Rovinari.
La sfarsitul lunii februarie 2018, au fost alocate inca 2,1 milioane lei reprezentand prima transa aferenta blocului energetic nr.7 de la SE Isalnita.

Se estimeaza ca cea de-a doua transa alocata celor doua proiecte ale CE Oltenia cuprinse in PNI va fi virata in cursul acestui an.