Germania vrea să limiteze producţia de energie regenerabilă

Data: 2-06-2016

Sursa: GREEN REPORT

Cancelarul german Angela Merkel a aprobat miercuri cadrul necesar pentru a schimba legislaţia privind energia regenerabilă şi pentru a controla dezvoltarea din domeniu, pe motiv că acestea cresc costurile energiei şi pun presiune pe reţeaua energetică naţională. Legea ar trebui să intre în vigoare începând cu 2017.

După o întâlnire cu liderii celor 16 state germane, cancelarul a hotărât să limiteze expansiunea proiectelor eoliene onshore la o capacitate de 2.8 gigawatti pe ani – cam cât generează 1.000 de turbine. Referitor la energia solară, a limitat producţia viitoare la 600 megawatti. Reprezentanţii autorităţilor locale şi centrale nu s-au înţeles însă în ceea ce priveşte limitarea producţiei de biomasă.

În viitor, guvernul nu va mai aloca subvenţii garantate afacerilor din domeniul energiilor regenerabile, ci va introduce un sistem competitiv, bazat pe licitaţii. Tehnologiile solare mai mici de 750 de kilowatti vor fi însă exceptate, întrucât statul german nu vrea să descurajeze instalarea de panouri solare pe case.

De ce limitează Germania producţia de energie regenerabilă

Subvenţiile generoase au condus la explozia producătorilor de energie regenerabilă. Anul trecut, o treime din energia Gemaniei a fost asigurată din resurse regenerabile.

De aceea, autotităţile au considerat că este nevoie de o reformă legislativă pentru a tempera entuziasmul antreprenorilor, dar şi pentru a nu depăşi cu mult obiectivul asumat. Germania şi-a propus ca, până în 2025, să asigure între 40 şi 45% din necesarul energetic din surse regenerabile.  Postat de: Irina Breniuc in Energie